Primăria Timişoara a început să taie cablurile amplasate ilegal pe stâlpii din oraş
Primăria Timişoara a început, luni, să taie cablurile operatorilor de servicii de date şi voce, montate ilegal pe stâlpi sau care nu au fost revendicate de operatorii de internet sau televiziune, pentru ca, până în 2012, cablurile să fie trecute în subteran.
"Sunt operatori care folosesc stâlpii ilegal sau şi-au montat ei proprii stâlpi fără să anunţe pe nimeni. Toţi cei care nu şi-au identificat cablurile, în zona centrală, vor fi deconectaţi. Marii operatori şi-au făcut instalarea de stâlpi şi au montat cablurile legal, ceilalţi vor trebui să răspundă în faţa oamenilor care şi-au încheiat contracte cu ei şi care nu vor mai avea internet sau televiziune prin cablu", a declarat viceprimarul Timişoarei, Sorin Grindeanu.
Autorităţile locale au realizat la începutul anului cât de inestetic este păienjenişul de cabluri care atârnă în faţa clădirilor-monument istoric din oraş. "Exista o hotărâre de Consiliu Local care prevedea dispariţia cablurilor fără stăpân încă din 2001, 2002, şi vedeţi că abia acum se începe demontarea lor", a mai spus Grindeanu.
Etapa începută în zona Cetate este prima în trecerea cablurilor sub pământ, obiectiv al municipalităţii pe care şi l-a propus să-l atingă până în 2012. "Noi am stabilit împreună cu operatorii că le etichetăm şi cele fără stăpân le demontăm. Tot cu ei vom stabili dacă îngroparea lor se va face cu fonduri de la Consiliu Local, dar mă îndoiesc pentru că e criză, sau vom găsi alte variante: atragerea fondurilor europene", a conchis edilul local.
În Timişoara există doar trei proprietari de stâlpi: Enel Electrica, Primăria Timişoara şi Regia Autonomă de Transport din Timişoara. Stâlpii care nu sunt revendicaţi de acestea sunt consideraţi ilegali.