MENIU

Primăria Cluj-Napoca a instalat butoanelor de panică în şcolile din municipiu

Foto: NewsIn

Primăria municipiului Cluj-Napoca a instalat butoane de panică în cele 66 de şcoli din localitate, a anunţat primarul Sorin Apostu.

"Vom trece la montarea butoanelor de panică, urmând ca întreg sistemul să devină operaţional în 45 de zile. Proiectul are ca scop prevenirea violenţei în şcoli", a spus Apostu, în cadrul unei conferinţe de presă. 
Butonul de panică este conectat la dispeceratul Poliţiei şi va fi activat în caz de pericol. Semnalul ajunge, în maximum două secunde, la dispeceratul Poliţiei, care va interveni cu patrulele din teren.

Potrivit primarului, sistemul are 66 de butoane de panică cu sistem GPS încorporat şi un sistem centralizator instalat la poliţia municipală. Costul total al proiectului a fost de peste 63.000 de lei, fără TVA, iar chiria pentru un buton este de un euro fără TVA, care se plăteşte la operatorul de telefonie. Sistemele GPS pot funcţiona fără curent timp de 24 de ore de la ultima încărcare.

"Este un lucru benefic că realizăm acest proiect. Analizând situaţia infracţională la nivelul şcolilor din judeţ şi din municipiu, nu avem o infracţionalitate mare, e sub nivelul mediu pe ţară, dar e mai uşor să prevenim decât să constatăm şi să combatem. Avem patrulele mixte de poliţişti şi jandarmi cu care ne vom deplasa operativ şi vom interveni, pentru că nu vrem să avem în Cluj faptele care s-au întâmplat în unele licee din Bucureşti", a afirmat comandantul poliţiei clujene. 
Acesta a mai adăugat că poliţiştii vor stabili o grilă cu situaţiile în care este permisă acvitarea butonului de panică. 

Primarul Sorin Apostu a mai afirmat că, din discuţiile pe care le-a avut cu directorii şcolilor şi liceelor din municipiu, cea mai mare problemă este pătrunderea unor persoane neatorizate în incinta şcolii. "La discuţiile pe care le-am avut cu directorii şcolilor, e vorba de pătrunderea unor intruşi în şcoli sau eventuale situaţii de violenţă care ar putea să escaladeze. În interiorul şcolilor au avut loc două cazuri de violenţă anul trecut", a spus primarul.

Mai multe articole despre:
şcoală elevi violenţa poliţie buton de panică