MENIU

Prima imagine de mare rezoluţie cu un sistem binar din nebuloasa Orion - VEZI FOTO

FOTO: aanda.org
FOTO: aanda.org
Descarcă imagine rezoluţie originală

Jurnalul Astronomy & Astrophysics va publica prima imagine de mare rezoluţie a unui sistem binar, Theta1 Orionis C, localizat în grupul Orion Trapezium.

Imaginea fost obţinută de o echipă de astronomi conduşi de Stefan Kraus şi Gerd Weigelt, ambii de la Institutul de Radioastronomie Max-Plank, folosind AMBER, un instrument special instalat pe telescopul ESO (mai este cunoscut şi sub numele VLTI - Very Large Telescope Interferometer). Amber este un interferometru sensibil la o lungime de undă apropiată de infraroşu, de la 1 până la 2,5 microni.

Sistemul binar Theta1 Ori C este cel mai luminos dintre cele patru stele aflate în nebuloasa Orion. Grupul Orion Trapezium este cea mai apropiată regiune de Pământ, la circa 1350 de ani lumină, în care stelele însă sunt în formare. Această zonă este considerată un "laborator" pentru studierea procesului formării stelele masive. Radiaţia foarte puternică ionizează întreaga nebuloasă. Vânturile solare puternice modelează faimoasa formă a nebuloasei şi interferează cu restul stelelor tinere care sunt înconjurate de inele proto-planetare.

Mai multe articole despre:
Orion nebuloasă