Preţurile din hipermarketuri umflate cu 30% de taxele nejustificate
Preţurile din hipermarketuri continuă să fie un subiect de controversă. Producătorii acuză marile lanţuri comerciale că impun taxe nejustificate care nu fac decât să umfle preţurile. Un alt efect al politicilor impuse de hipermarketuri - micile magazine de cartier dau faliment.
Producătorii susţin că foarte multe taxe aplicate de hipermarketuri sunt total nejustificate. Ele ridică preţul la raft cu până la 30% peste cel de producţie.
Mai întâi, când producătorul vine să-şi vândă marfa într-un hipermarket, trebuie să plătească o taxă de intrare care porneşte de la 500 de euro şi poate ajunge la 15 mii de euro. Evident, această sumă se va reflecta în preţul produsului. Apoi, cumpărătorul plăteşte şi poziţionarea produsului pe raft. Cu cât este mai vizibil, cu atât preţul este mai ridicat.
La aceste taxe se mai adaugă cea de deschidere de magazin, de reamenajare, de marketing sau de prezenţă în revistă. Cu alte cuvinte, la un un coş de cumpărături de 100 de lei, între 10 şi 30 de lei reprezintă de fapt taxele impuse de marile magazine. Cuantumul taxelor este stabilit de către fiecare magazin, în funcţie de cheltuieli.
Producătorii au încercat să elimine aceste taxe printr-un cod de bune practici, care teoretic ar trebui să ducă la o scădere a preţurilor. Agreat de producători şi ministerul Agriculturii, Codul rămâne deocamdată doar o intenţie bună, întrucât nu este pe deplin acceptat de hipermarketuri. Practicile comerciale aplicate de marii retaileri sunt contestate şi de micile magazine de cartier, care se văd încet-încet ameninţate cu dispariţia.