MENIU

Preţul gazelor ar putea scădea după ce distribuitorii şi transportatorii îşi scot pierderile, potrivit preşedintelui ANRE

Foto: gandul.info

Preţul gazului nu va coborî până în toamnă, pentru a permite distribuitorilor şi transportatorilor să-şi acopere costurile acumulate anul trecut şi neplătite, o ieftinire de peste 3%, fiind prognozată pentru trimestrul al patrulea, a declarat, sâmbătă, la Galaţi, preşedintele ANRE, Petru Lificiu.

"Preţul barilului de petrol a scăzut spectaculos în ultima perioadă, iar preţul gazului de import, care a avut un maxim în decembrie-ianuarie - 540 de dolari pe mia de metri cubi, a scăzut spectaculos. Întrebarea este legitimă: dacă gazul din import scade şi barilul scade, de ce preţul gazului nu scade? Pentru că s-au acumulat costuri din anul trecut, neplătite, sunt costuri amânate, care s-au rostogolit. Aceste costuri din urmă trebuie acoperite", a explicat preşedintele ANRE decizia de menţinere a preţului gazelor naturale, transmite corespondentul NewsIn.

Petru Lificiu a admis că reducerea preţului gazelor era posibilă la data de 1 aprilie, nu însă şi oportună, o soluţie mai fericită fiind amânarea ieftinirii până în toamnă.

"Puteam să scădem acum preţul gazului. 3% ar fi fost posibil în aprilie, dar nu era înţelept, nici nu se simţea. L-am menţinut constant, ca să-şi acopere ei costurile din urmă, ce-au cheltuit distribuitorii şi transportatorii. Aceste costuri pot fi acoperite până în trimestrul trei al acestui an şi consider că, la venirea anotimpului rece, putem scădea câteva procente bune la preţul de gaz, dacă curba barilului rămâne constantă", a declarat Petru Lificiu, care a punctat că amânarea ieftinirii gazelor nu va fi resimţită de populaţie deoarece are loc în sezonul cald, când consumul scade.

"Am zis că e mai bine să îl ţinem acum constant suportabilitatea populaţiei este în regulă, poate şi la vară. Toamna va veni frigul, vor veni oamenii din concediu, vor fi cu bani mai puţini, vor începe şcolile, va fi nevoie mai multă de energie, atunci să facem tot posibilul să coborâm puţin preţul la gazele naturale", a declarat preşedintele ANRE.

Oficialul a dezvăluit că reducerea de preţ prognozată pentru toamna lui 2009 va fi de peste 3%, însă a avertizat că populaţia nu trebuie să se aştepte la alte reduceri majore de tarif în viitor.

"Acum preţul gazului este 102,48 lei pe megawatt oră. Va fi, sper eu, mai mult de 3%. Dar cei care aşteaptă o scădere spectaculoasă a gazelor naturale în viitor, cei care cred vreo promisiune electorală de scădere majoră a preţului la gaze, nu va veni. Vreau să vă asigur. Lucrul acesta nu va mai veni niciodată. N-o să poţi ieftini la nesfârşit gazele pentru că sunt finite. Ultima pungă de gaze naturale s-a format acum 15 milioane de ani în Siberia, iar primele s-au format acum 600 de milioane de ani. Gazul natural nu e o marfă care se produce", a încheiat preşedintele ANRE, Petru Lificiu.
Mai multe articole despre:
preţuri gaze ANRE tarife Petre Lificiu