Preşedintele maghiar susţine că i s-a retras permisiunea de a ateriza la Târgu Mureş
Preşedintele maghiar susţine că nu fost lăsat să aterizeze la Târgu Mureş. Laszlo Solyom avea programată vizita la Târgu Mureş pentru duminică. Preşedintele spune că a trebuit să îşi devanseze vizita pentru sâmbătă.
Instituţia Prezidenţială a Ungariei a publicat vineri pe site-ul propriu, un comunicat de presă în care afirmă că vizita preşedintelui Solyom Laszlo în România a fost devansată pentru ziua de sâmbătă, pentru că autorităţile aeronautice române i-au retras permisiunea de aterizare duminică la Târgu Mureş.
Şeful statului ungar trebuia să ajungă la Târgu Mureş duminică după-amiază, de acolo urmând să participe la festivităţi dedicate Revoluţiei din 1848, în judeţul Harghita.
"Vizita preşedintelui Solyom Laszlo, programată pentru după-amiaza zilei de duminică, în România, în Secuime, a fost devansată pentru după-masa zilei de sâmbătă. Schimbarea datei a fost necesară pentru că autorităţile aeronautice au retras permisiunea de aterizare la Târgu Mureş", se arată în comunicatul de presă de pe site-ul oficial al Instituţiei Prezidenţiale Ungare.
Comunicatul mai susţine că toate vizitele oficiale şi private ale lui Solyom în statetele vecine au luat în considerare "parteneriatul stabilit şi prin înţelegeri euroatlantice şi au avut drept scop întărirea colaborării, respectiv sprijinirea comunităţii maghiare minoritare, reprezentarea intereselor ei".
Documentul citat mai precizează că un câştig al relaţiilor bilaterale este faptul că fiecare ţară respectă cultura şi istoria celeilalte prin sărbători demne.
Atât România cât şi Ungaria consideră ca un principiu de bază preocuparea faţă de conaţionali din cealaltă ţară, mai susţine documentul, fapt dovedit şi prin vizita recentă a preşedintelui României, Traian Băsescu, în Ungaria.
"În acest spirit a pregătit Instituţia Prezidenţială şi Ministerul de Externe vizita preşedintelui Solyom Laszlo programată pe duminică. Şeful statului, în consens cu Guvernul Ungariei, consideră că vizitele reciproce ale conducătorilor ţărilor vecine contribuie la întărirea încrederii şi dărâmarea prejudecăţilor, motiv pentru care el doreşte să continue aceste practici", se arată la finalul comunicatului de presă.