MENIU

Preşedintele Ford Europa afirmă că la Craiova vor fi produse anul acesta cel mult 2.000 de maşini

Foto: daylife.com

Preşedintele Ford Europa, John Fleming, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că până la sfârşitul anului vor fi produse între 1.000 şi 2.000 de autovehicule Ford Transit Connect, urmând ca o decizie privind creşterea producţiei să fie luată abia anul viitor.

"Producţia va fi scăzută anul acesta, de la 1.000 la 2.000 de unităţi, şi vom creşte producţia anul viitor, însă nu ştim exact când se va întâmpla asta. Trebuie să ţinem cont de faptul că piaţa a scăzut în Europa la 50% din capacitate. Dacă economia se îmbunătăţeşte, vom creşte şi producţia", a spus Fleming.

El a precizat că autovehiculele produse la Craiova nu vor fi exportate în SUA, ci vor fi destinate pieţei europene. "Nu avem planuri să exportăm Ford Transit Connect către SUA. În acest moment vehiculele care merg în Statele Unite sunt fabricate în Turcia".

Întrebat dacă la Craiova se va produce Ford Tourneo Connect (versiunea pentru pasageri a autovehiculului produs la Craiova, n.r.), Fleming a declarat că, deocamdată, la Craiova se face produce doar Transit Connect. "Vom vedea ce se va întâmpla următoarele nouă luni. În funcţie de cum va evolua economia, ce paşi trebuie să facem ce facilităţi, vom avea aici şi atunci vom decide. Deocamdată, aici se va produce numai Ford Transit Connect", a spus Fleming.

La ceremonia de lansare a primului autovehicul produs la Craiova, Fleming a spus că investiţiile în fabrica de la Craiova vor continua, suma alocată urmând să fie de 775 de milioane de euro. "Se marchează o nouă etapă în istoria fabricii de la Craiova. Acest eveniment demonstrează clar că avem intenţia să ne ţinem promisiunile pe care ni le-am luat. Această unitate este comparabilă cu orice altă unitate de fabricaţie din lume", a adăugat el.

Preşedintele Ford Europa a precizat că primul autovehicul Ford produs la Craiova va fi donat Spitalului Municipal Craiova şi că restul maşinilor din primul lot vor fi trimise la dealerii din ţară.

"Aş dori să spun că aici, la Craiova, se va construi o nouă maşină mică, despre care nu vă spun nimic, dar este un proiect deosebit. Tot ceea ce vă pot spune este că nu va fi nici Ford Fiesta, nici Ford Ka. Fiţi cu ochii pe noi", a spus Fleming.

La eveniment au participat preşedintele Traian Băsescu, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, preşedintele Ford Europa, John Fleming, directorul general Ford România, primarul Craiovei, Antonie Solomon, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, care a venit împreună cu Sebastian Vlădescu, şeful echipei de negociatori la privatizarea uzinei craiovene, omul de afaceri Ion Ţiriac, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, parlamentari de Dolj şi oficiali locali.

Ford România a lansat, marţi, primul autovehicul - un Transit Connect -  fabricat la Craiova după preluarea fabricii în urmă cu doi ani. Pentru început, producţia va fi realizată de un singur schimb şi este prevăzută să aibă o cadenţă de 60-90 de maşini pe zi, urmând ca, în funcţie de cererea de pe piaţă, aceasta să crească şi să atingă 300.000 de autovehicule şi 300.000 de motoare pe an, aşa cum s-a angajat în momentul în care a achiziţionat fabrica.

Totodată, din 2010 la Craiova se va asambla şi un model de clasă mică, cel mai probabil B-Max, înlocuitorul actualului model Fusion.

În data de 10 martie 2009, plenul Camerei Deputaţilor a aprobat OUG prin care se acordă un ajutor de stat pentru uzina americană Ford, în valoare de 143 de milioane euro, în perioada 2008-2012, ce are ca obiectiv dezvoltarea regională.

Contractul de privatizare a Automobile Craiova a fost semnat la 12 septembrie 2007, la Salonul Internaţional Auto de la Frankfurt, Ford preluând oficial un pachet de 72,4% din acţiunile fabricii româneşti la 21 martie 2008. Pentru pachetul de 72,4% de acţiuni, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a primit 57 milioane euro.

La preluarea fabricii de la Craiova, Ford s-a angajat să mărească numărul de angajaţi. În prezent, uzina are un număr de aproximativ 4.000 de angajaţi, iar în viitor se estimează că numărul acestora va creşte cu circa 2.000-3.000. Actualii angajaţi au urmat cursuri intensive de pregătire, atât teoretice, cât şi practice.

Fabricile de motoare din Craiova şi Köln vor produce un nou motor avansat EcoBoost pe benzină, de mică capacitate. Ford a confirmat de asemenea ca analizează oportunitatea unei alte surse de producţie în Europa pentru o versiune a urmatoarei generaţii Ford Focus şi această analiză va fi finalizată în viitorul apropiat.

Investiţiile totale de la Craiova vor putea creşte pe viitor deoarece, odată cu Ford, pe platforma industrială a oraşului este de aşteptat să deschidă unităţi de producţie companii furnizoare de echipamente auto.