MENIU

Preşedintele CSM a cerut ca toate dosarele privind eliberările deţinuţilor pe motive medicale să fie verificate

foto: cobbsheriff.org
Ion Bala: Mi se pare ciudat că Gorbunov a fost eliberat pentru o operaţie de glaucom
Ciotir Ioan; Foto: RTV
Vitan Mircea; Foto: RTV
Stelică Dragomir; Foto: RTV
Vasile Andriaş; Foto: RTV
Vlădescu Gheorghe; Foto: RTV

Anchete la toate penitenciarele din ţară. Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a cerut ca toate dosarele privind eliberările deţinuţilor pe motive medicale să fie verificate. Până acum, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a anunţat că doi angajaţi ai închisorii de la Craiova nu şi-au îndeplinit atribuţiile în cazul Gorbunov.

Toate deciziile de eliberare pe motive medicale de la toate instanţele din ţară vor fi verificate. Din 123 de deţinuţi care nu s-au mai întors la închisoare după expirarea acestor termene, 30 sunt condamnaţi pentru infracţiuni cu violenţă.

Pe de altă parte, ANP a recunoscut că a făcut o greşală. Doi dintre angajaţii penitenciarului Craiova, care au anunţat cu două luni întârziere că Gorbunov nu s-a mai întors la închisoare, riscă cele mai aspre măsuri.

Acelaşi penitenciar se scuză că a anunţat, încă din luna mai, şapte instituţii ale statului că Gorbunov a fost liberat pe motive medicale. Şi inspecţia judiciară a CSM a stabilit că s-au făcut aceste notificări, aşa că Ministerul de Interne ar fi trebuit să-l monitorizeze pe Gorbunov. CSM admite însă că şi judecătorii au partea lor de vină.

Cu câteva zile înainte de decizia de eliberare pe motive medicale, acelaşi tribunal respinsese cererea. Actele erau aceleaşi, cererea era formulată altfel.

"Avem o problemă foarte gravă, repet, foarte gravă, de practică neunitară la nivelul secţiei penale a Tribunalului Dolj. Când spun aceasta mă refer la faptul că trei dosare având acelaşi obiect şi cu aceleaşi concluzii din expertiza medico-legală au găsit rezolvare prin trei soluţii diferite", a declarat Virgil Andrieş, preşedintele CSM.

Ministerul de Interne a refuzat să răspundă acuzaţiilor CSM şi ANP.

Dintre cei 30 de infractori periculoşi care au primit învoire de la instanţe, o treime sunt dispăruţi de peste opt ani.

Cel mai vechi dintre urmăriţii periculoşi învoiţi de instanţă este Ion Ciotir. Bărbatul de 40 de ani este căutat încă din septembrie 1999 pentru viol.

Un alt urmărit lăsat de judecători să umble liber pe străzi înainte să execute pedeapsa este Mircea Vitan, condamnat la 19 ani de închisoare pentru omor. Acesta ar fi trebuit să se întoarcă în puşcărie încă de acum opt ani.

Ziarul Gândul a făcut chiar şi un top al celor mai ciudate motive de învoire. Un patron de sexi-club, Costel Constantin, a fost eliberat pentru că suferea de claustrofobie. Petrişor Duduianu, unul dintre şefii clanului Duduienilor nu suporta regimul de detenţie din cauza deviaţiei de sept. Vasile Fierbântu, zis Sile Pietroi, e acum liber pentru că din puşcărie nu îşi putea plăti ratele.

URMĂRIŢI PENTRU CĂ NU S-AU MAI ÎNTORS ÎN PENITENCIAR

30 pentru omoruri sau infracţiuni de crimă organizată

10 pentru infracţiuni economice

1 pentru contrabandă

37 pentru furturi

34 pentru înşelăciune

3 pentru prostituţie

5 pentru trafic de influenţă

CEI MAI PERICULOŞI URMĂRIŢI ÎNVOIŢI DE INSTANŢĂ

Mircea Vitan 39 de ani condamnat pentru omor 19 ani de închisoare

Vasile Arindaş 39 de ani condamnat pentru omor 18 ani de închisoare

Stelică Dragomir 40 de ani condamnat pentru lipsire de libertate, proxenetism şi viol 16 ani de închisoare

Gheorghe Vlădescu 54 de ani condamnat pentru trafic de stupefiante 10 ani de închisoare  

Mai multe articole despre:
deţinuţi pedepse ANP penitenciare anchete condamnări