MENIU

Preşedintele Băsescu: Banii de la FMI ar putea fi folosiţi pentru salarii şi pensii

Foto: euro26.ro
Banii FMI ar putea fi cheltuiţi pentru salarii şi pensii, potrivit preşedintelui Băsescu.

O parte din banii împrumutaţi de România ar putea fi folosiţi pentru susţinerea pensiilor şi salariilor mici, dar asta numai în cazuri excepţionale. Declaraţia aparţine preşedintelui Traian Băsescu şi a fost făcută la întâlnirea cu oamenii de afaceri din Liban. Totuşi, premierul Emil Boc spune că nu îşi doreşte să ajungem în situaţia de a folosi banii de împrumut pentru salarii.

La puţin timp după declaraţia preşedintelui, premierul Emil Boc a spus că îşi doreşte să nu ajungem în situaţia de a folosi banii de împrumut pentru salarii.

"Şase miliarde vor fi pentru Guvern şi vor fi concentrate pe investiţii. Doar în cazuri excepţionale o parte din cele şase miliarde poate fi folosită pentru alte acţiuni decât investiţii. Cel mai probabil, daca vom avea nevoie, vom folosi o parte din aceşti bani pentru a susţine salariile şi pensiile mici în cazul în care criza se va adânci mai mult decât ne aşteptăm", a declarat preşedintele.

Şeful statului a precizat că aproximativ 13 miliarde de euro din împrumutul extern vor ajunge la BNR. Autorităţile române vor lua de la FMI 12,95 miliarde euro, iar banii vor fi rambursaţi în doi ani. În total însă, împrumutul extern al României va atinge 19,95 miliarde de euro, bani proveniţi de la FMI, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD.

Premierul Emil Boc a declarat că autorităţile române speră să nu fie nevoite să utilizeze banii din împrumutul de la CE pentru plata salariilor şi pensiilor mici. "Împrumutul acesta are două componente: una de la FMI - 13 miliarde de euro, bani care merg la BNR pentru consolidarea rezervelor valutare ale ţării. Banii aceştia nu-i vede nici Boc, nici Pogea. Restul banilor, aproximativ 6 miliarde de euro, merg la Trezoreria statului şi sunt vizaţi pentru acoperirea deficitului bugetar pe care ţara îl are, deficit bugetar care astăzi este doar pe investiţii", a spus premierul.