Premiul naţional "Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca" i-a fost acordat lui Gheorghe Grigurcu
Gheorghe Grigurcu a fost desemnat laureatul premiului naţional "Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca", în cadrul programului anual "Zilele Monica Lovinescu", iniţiat la Suceava în noiembrie 2008, cu prilejul împlinirii a 85 de ani de la naşterea scritoarei şi luptătoarei anti-comuniste.
Încă din timpul vieţii sale, Monica Lovinescu l-a desemnat pe Gheorghe Grigurcu drept cel mai important continuator - prin critica şi istoria literară, prin eseistica politico-filosofică şi opera civică - al principiului dizidenţei anticomuniste.
Juriul Naţional al anului 2009 a fost format anul acesta din acad. Basarab Nicolescu, Vladimir Tismăneanu, Valeriu Stoica, Corin Braga, Ion Popa, Gheorghe Flutur.
Programul se va desfăşura la Fălticeni şi Suceava, timp de două zile, pe 20 şi 21 aprilie. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Suceava, Biblioteca Bucovinei "I.G.Sbiera" Suceava, Primăria Fălticeni, Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava şi de către Colegiul Naţional "Ştefan cel Mare" din Suceava.
La 20 aprilie se împlineşte un an de la decesul Monicăi Lovinescu, moment care va fi marcat, la Cimitirul Grădini-Tâmpeşti din Fălticeni, de o comemorare la cripta familiei Lovinescu. Cenuşa soţilor Monica Lovinescu şi Virgil Ieruca se află acolo începând cu luna mai a anului 2008.
Scriitor, jurnalist şi critic literar, Monica Lovinescu s-a născut pe 19 noiembrie 1923, la Bucureşti, şi a fost fiica lui Eugen Lovinescu. După 1947 a trăit şi a activat în exil, în Franţa. Acolo, a făcut parte din companii teatrale de avangardă, a semnat, în colaborare, regia unor spectacole şi a lucrat la o agenţie literară franceză. Între anii 1951 şi 1975, a realizat numeroase emisiuni literare şi muzicale la Radiodifuziunea franceză. În 1962, a început colaborarea la Radio Europa Liberă, unde, din 1967, a realizat emisiunea săptămânală „Teze şi antiteze la Paris”, alături de „Actualitatea culturală românească”.
A murit pe 20 aprilie 2008, iar rămăşiţele sale pământeşti şi ale soţului său, Virgil Ierunca, au fost repatriate în luna aprilie, la dorinţa scriitoarei.