MENIU

Premierul Emil Boc a convocat o şedinţă extraordinară de Guvern

Foto: RTV

Guvernul s-a reunit, astăzi, într-o şedinţă extraordinară. La şedinţa extraordinară de astări a Guvernului participarea a fost sub 50%, numai 8 miniştri fiind prezenţi în sală, din totalul de 20. Şedinţa a durat doar 15 minute.

Potrivit biroului de presă al guvernului, în şedinţă va fi dezbătut proiectul de ordonanţă pentru completarea ordonanţei nr. 119/1999 privind controlul intern şi controlul financiar preventiv.

Această ordonanţă reglementează controlul intern, auditul intern şi controlul financiar preventiv la instituţiile publice şi cu privire la utilizarea fondurilor publice şi administrarea patrimoniului public.

Ministrul Gheorghe Pogea a discutat despre transformarea legislativă de care este nevoie. Astfel legile 500/2000 şi OUG 119/1999 trebuiau puse în concordanţă. Practic, Curtea de Conturi a fost transformată în mediator între Ministerul Finanţelor şi toţi cei care cer credite (organisme ale statului n. red.).

"Spre sfârşitul lunii vor avea loc discuţii cu FMI pentru a-i convinge pe aceştia să fie mai îngăduitori cu cheltuielile guvernului român atunci când vine vorba despre investiţiile în infrastructură" a mai adăugat Pogea.

"Documentele de plată care sunt aferente cheltuielilor care au făcut obiectul refuzului de viză vor fi accepatate de unităţile Trezoreriei statului, la plată, numai în cazul în care Curtea de Conturi constată că refuzul de viză de control financiar delegat este întemeiat. Cu alte cuvinte, pentru a elimina toate aceste chestiuni neclare şi aceste necorelări între această ordonanţă şi legea finanţelor publice, practic Unităţile Trezoreriei statului pot să plătească inclusiv documente de plată care au fost refuzate dar Curtea de Conturi spune că refuzul de plată este neîntemeiat", a explicat Gheorghe Pogea.

Discuţiile vin la doar o zi de la prezentatea raportului comisiei de anchetă  în cazul ministrului Monica Iacob Ridzi. Membrii comisiei i-au cerut premierului Emil Boc revocarea din funcţie a ministrului Monica Iacob Ridzi şi începerea urmăririi penale pentru că s-a constatat că la MTS s-au cheltuit nejustificat sume de bani pentru evenimentele dedicate Zilei Tineretului. 

Şedinţa de astăzi se anunţa a fi una importantă, având în vedere că premierul Emil Boc a renunţat la vizita pe care o efectua, împreună cu ministrul Sănătăţii Ion Bazac, la Spitalul Floreasca.

Vom reveni cu declaraţiile premierului Emil Boc.

Mai multe articole despre:
guvern şedinţă Emil Boc