MENIU

Premieră: două firme româneşti condamnate pentru piraterie

Sursa Foto: Cotidianul

Tribunalul Sibiu a anunţat primele două condamnări ale unor firme româneşti care au piratat programe informatice. Administratorii celor două birouri de arhitectură şi cadastru din Sibiu au fost de condamnaţi la închisoare cu suspendare, iar firmele au primit amenzi penale în valoare totala de peste 30.000 euro.

Este pentru prima dată când persoanele juridice (companiile) sunt condamnate alături de administratori într-un proces penal împotriva pirateriei, au declarat pentru REALITATEA.NET reprezentanţii Business Software Alliance (BSA).

"Lipsa practicii judiciare şi birocraţia sunt de vină pentru situaţia aceasta. Fireşte că noi am vrea să vedem mai multe rezultate, dar, până atunci românii se ghidează după principiul ", a declarat pentru REALITATEA.NET, Dan Bucur, şeful serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR.

BSA este o organizaţie non-profit din care fac parte producători de software precum Apple, Adobe, Microsoft sau Gecad Software.

Despăgubirile civile au fost în valoare de 16.350 euro, respectiv, 5.700 euro, iar amenzile penale au însumnat câte 20.000 lei (4.700 euro) pentru fiecare dintre firmele sibiene.

Sentinţele au fost date în urmă cu două luni iar de la începutul acestui an au fost cercetate 994 de persoane fizice şi juridice.

Tot în 2009, bilanţul autorităţilor arată un număr de 583 de infracţiuni constatate, 420 dosare de urmărire penală, din care 95 s-au concretizat în dosare aflate pe rolul instanţelor româneşti.

Aproximativ 30 de persoane fizice au fost trimise in judecata pentru piraterie, de la începutul acestui an. 

Urmează alte companii

În Mangalia, o firmă specializată în proiectarea şi construirea de nave este cercetată pentru un prejudiciu de peste 765.000 de euro, iar o firmă din Bucureşti este la rândul ei investigată pentru un prejudiciu de 55.000 de euro.

Administratorii firmelor care folosesc software piratat riscă închisoare de la 1 la 4 ani sau amendă penală. Deşi legislaţia este în vigoare de mai bine de trei ani, acestea sunt primele sentinţe acordate în comun administratorilor şi firmelor acuzate de piraterie software. Persoanele juridice care folosesc programe informatice pirat riscă amenzi cuprinse între 2.500 de lei şi 2.000.000 de lei.

Sute de dosare pe rol

Aproximativ 330 de noi dosare penale au fost iniţiate companiilor româneşti numai în acest an pentru utilizarea de programe pentru calculator fără licenţă, au precizat reprezentanţii BSA.

Dintre dosarele penale, aproximativ 150 cazuri ale unor companii se află pe rolul instanţelor româneşti. Numai o parte dintre acestea au ca inculpate şi societăţile comerciale, în restul cazurilor trimiterea în judecată făcându-se doar pentru administratori sau persoane din conducerea societăţii - persoane fizice.

În cazul recuperării de despăgubiri civile în toate cazurile sunt urmărite atât persoanele fizice din companie, cât şi companiile însele, au mai declarat reprezentanţii BSA România.

Mai multe articole despre:
companii firme piraterie software BSA persoane juridice