MENIU

Predoiu spune că au fost luate toate măsurile pentru acordarea asistenţei consulare lui Nicolae Popa

MAE îi acordă asistenţă consulară lui Nicolae Popa

Ministrul interimar de externe Cătălin Predoiu a declarat marţi că \"s-au luat toate măsurile\" ca asistenţa consulară să-i fie acordată lui Nicolae Popa, arestat săptămâna trecută la Jakarta, subliniind că ambasadorul român din Indonezia \"ştie ce are de făcut\".

Întrebat dacă reprezentanţii diplomatici sau consulari ai României la Jakarta au reuşit să aibă acces la Nicolae Popa pentru a-i acorda asistenţă consulară, având în vedere că MAE anunţase săptămâna trecută că a început demersuri în acest sens, Cătălin  Predoiu a asigurat că toate măsurile au fost luate în acest sens.

\"S-au luat toate măsurile ca această asistenţă să fie acordată. Ambasadorul nostru la Jakarta ştie ce are de făcut şi acţionează în acest sens. Când vom avea noutăţi, vi le vom prezenta\", a spus ministrul interimar de externe într-o conferinţă de presă.

Misiunea României la Jakarta a solicitat săptămâna trecută autorităţilor locale facilitarea accesului la fostul director GELSOR, Nicolae Popa, pentru acordarea asistenţei consulare. Nicolae Popa, urmărit prin INTERPOL, a fost arestat în ziua de 2 decembrie 2009, în Indonezia, la Jakarta.

Fostul director GELSOR, Nicolae Popa, a fugit din România în anul 2000 şi  a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare de Tribunalul Bucureşti.

Tribunalul Bucureşti a pronunţat sentinţa în dosarul FNI în 20 martie 2007, condamnându-i la închisoare pe cei 12 inculpaţi puşi sub acuzare în cauză. Ioana Maria Vlas a primit în acelaşi dosar o pedeapsă cu 13 ani închisoare.

Pe numele lui Popa a fost emis în ianuarie 2002 un mandat de arestare preventivă pentru săvârşirea de infracţiuni economice, iar în iunie 2009 un mandat de executare a pedepsei închisorii, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi delapidare, fiind condamnat la 15 ani închisoare şi la plata despăgubirilor către părţile civile constituite, la nivelul sumelor efectiv investite, indexate cu rata inflaţiei. Popa este învinuit pentru crearea unui prejudiciu de 50 de miliarde de lei vechi.

Nicolae Popa nu figurează în evidenţele MAE ca deţinător de paşaport diplomatic sau de serviciu, ultima oară când a cerut prelungirea paşaportului său simplu fiind în 13.02.2001, când încă nu era emis vreun mandat de arestare pe numele său.

Astfel, conform datelor existente în arhiva Ambasadei României în Indonezia, Nicolae Popa s-a prezentat în ziua de 13.02.2001 la sediul misiunii din Jakarta şi a solicitat prelungirea valabilităţii paşaportului simplu, această dată fiind cu un an înainte de ziua în care a fost emis mandatul de arestare.

De asemenea, Ministerul de Externe a precizat că Ambasada României la Jakarta a prelungit paşaportul simplu până la data de 16. 07.2004, conform normelor legale în vigoare la acea dată. În urma verificării arhivei Ambasadei României la Jakarta, Nicolae Popa nu a mai solicitat niciun fel de serviciu consular misiunii de acolo după data de 13.02.2001.