Predoiu consideră necesare investiţii în dotarea instanţelor, şi nu în salarii
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, consideră că bugetul alocat sistemului judiciar este structurat greşit, în condiţiile în care "majoritatea resurselor se duc către fonduri salariale", în loc să se investească mai mult în dotarea instanţelor.
"Acum au descoperit, poate mai acut, şi judecătorul din România, şi procurorul din România, că important nu e numai să ai salariu mare, ci să lucrezi şi în condiţii care să-ţi permită performanţă, pentru că patru oameni într-un birou dau o anumită performanţă, doi oameni într-un birou dau o altă performanţă", a declarat ministrul Justiţiei, sâmbătă, la postul public de televiziune.
Ministrul Cătălin Predoiu a mai spus că, în ultimii opt ani, bugetele alocate justiţiei au crescut, însă majoritatea resurselor au mers către fondurile salariale. "Trebuie să schimbăm această proporţie, trebuie să investim în logistica din justiţie, în primul rând, pentru că nivelul salarial, după părerea mea, este acceptabil, ca să nu spun 'bun', dar acum trebuie să investim mai mult în logistică", a spus ministrul.
Cătălin Predoiu a reluat ideea exprimată şi cu ocazia unor conferinţe de presă, anume că protestul magistraţilor "a depăşit limita legii, a depăşit limita statutului" şi că, după părerea sa, "a fost complet inutil".
Ministrul Justiţiei a precizat că a auzit, joi şi vineri, "două semnale foarte importante şi din partea preşedintelui CSM şi a asociaţiilor profesionale, care îndeamnă către reluarea activităţii păstrând dialogul cu celelalte puteri pentru rezolvarea problemelor de logistică".
"Cred că trebuie să depăşim momentul, să ne reluăm activitatea şi, vă asigur, aceeaşi intransigenţă pe care o am faţă de magistraţi, atunci când spun că nu era cazul să se blocheze activitatea din justiţie, o s-o am şi către politicieni, spunându-le că trebuie să-şi îndrepte atenţia, cu prioritate, spre acest domeniu", a completat Cătălin Predoiu.
Potrivit ministrului Justiţiei, unul dintre viciile sistemului, care s-a văzut în timpul protestului magistraţilor, este împărţirea atribuţiilor în interiorul sistemului judiciar.
"Vă dau un exemplu: membrii CSM sunt revocabili prea uşor, după părerea mea, şi asta i-a timorat. Ei ar trebui să fie revocaţi sau să poată să fie revocaţi numai în cazuri foarte grave, de exemplu comiterea unei infracţiuni. Dar, în rest, trebuie să aibă toată garanţia şi siguranţa să-şi ducă mandatul", a spus ministrul.
Mai mult, spune ministrul, membrii CSM aleşi sunt "foarte uşor revocabili" de adunările generale ale judecătorilor, situaţie în care "s-a creat o presiune pe membrii CSM în perioada protestului, pentru că de undeva din sistem venea următoarea teză: "ori veniţi cu noi în protest, ori, dacă nu, vă revocăm", a încheiat Predoiu.