MENIU

Predoiu consideră că problemele magistraţilor sunt rezolvate şi a cerut întreruperea protestelor

Foto: gandul.info

Guvernul a rezolvat problemele magistraţilor care ţin de subfinanţarea sistemului şi de nivelul salarizării, prin rectificarea bugetară şi proiectul Legii salarizării, a declarat, luni, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. În consecinţă, ministrul a solicitat magistraţilor să-şi reia activitatea normală.

Executivul a decis să majoreze semnificativ coeficienţii magistraţilor în grila Legii unitare de salarizare, creşterile fiind cuprinse între 0,15 şi 1,65 salarii minime, la care se adaugă şi sporuri consistente, potrivit formei finale a Legii pe care Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament.

Astfel, coeficienţii pentru judecătorii cu grad de Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie s-au stabilit între 8,75 şi 11,2 salarii minime pe economie, ei câştigând, astfel, 1,65 salarii minime în plus faţă de veche variantă analizată, miercuri, de Guvern. Totodată, baza de calcul pentru un judecător de curte de apel sau un procuror de acelaşi grad a crescut între 6,45 şi 8,3 salarii.

În noua variantă, pentru un judecător de tribunal sau procuror de parchet de pe lângă tribunal s-a stabilit un coeficient cuprins între 6,2 şi 8 salarii minime, majorat faţă de varianta anterioară.

Un magistrat cu grad de judecătorie va putea obţine un coeficient între 4,5 şi 7,3, de asemenea majorat semnificativ faţă de ultima variantă. Un judecător sau procuror cu vechime de până la trei ani va avea un salariu calculat cu un coeficient între 3,5 şi 4,4 salarii minime.

Coeficientul pentru şefii din justiţie, respectiv pentru şeful CSM, al instanţei supreme şi pentru procurorul general este de 11,7, egal cu cel al premierului.

În cazul personalului auxiliar, un prim grefier, un grefier-şef secţie şi un grefier-şef ar urma să fie plătiţi după un coeficient de 4,8 salarii minime, la fel ca în vechea variantă de lege.

Actul normativ prevede că "judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de la curţile de apel, tribunale, tribunalele specializate şi judecătorii, procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanţe, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, potrivit Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor beneficiază de sporul de risc şi suprasolicitare neuropsihică, de 25% din salariul de bază, respectiv indemnizaţia lunară de încadrare şi de sporul de confidenţialitate în procent de 5% din salariul de bază, respectiv indemnizaţia lunară de încadrare".