PORTRET DE CANDIDAT: Oprescu - la Bucureşti a avut nevoie de trei încercări. De câte are nevoie la Cotroceni?
Bucureştean get-beget, provenit dintr-o familie care a lucrat în structurile Securităţii, Sorin Oprescu a reuşit anul trecut, la a treia încercare, să cucerească Primăria Capitalei, după ce a demisionat din PSD. L-au susţinut atunci o parte dintre pesedişti în frunte cu Ion Iliescu, cel care acum merge pe mâna lui Geoană. De-a lungul timpului, numele lui Oprescu a fost implicat în mai multe scandaluri legate de acuzaţii de fals: Fals în obţinerea titlui de profesor, semnături false pentru Primărie, semnături false pentru Cotroceni.
\"Născut în Drumul Sării, 196, am crescut cu triburile de indieni care erau în trecere spre Drumul Taberei, unde nu era nimic. În biserica de vizavi am fost botezat, de acolo de la Răzoare. Am prieteni şi acum în cartier în Drumul Sării printre blocuri, băieţii dintre blocuri... E super. Zona aia de acolo mi-e cunoscută pas cu pas. Apoi am copilărit pe Sabinelor, la părinţi, la mama. Sabinelor era o stradă patriarhală la 13 Septembrie, acolo în spate, cu bisericuţă. Bunica mă spăla şi mă ducea duminica la biserică. M-a pus să cânt şi în cor...”. Aşa îşi descria copilăria, într-un savuros interviu acordat anul trecut Jurnalului Naţional, Sorin Oprescu, cel care la un an după ce a câştigat Bucureştiul pare dispus să se “mulţumească” doar cu un palat din el. E adevărat, nu cu oricare, ci cu centrul puterii din România, Palatul Cotroceni.
Sondajele nu-l indică drept favorit în cursa prezidenţială
În vârstă de vârstă de 57 de ani, împliniţi recent în campania electorală, Oprescu - fiul unui fost ofiţer al Direcţiei a V-a a Securităţii şi al unei foste ofiţere al Departamentului de Informaţii Externe (DIE) – se află la prima sa candidatură la funcţia supremă în stat. Şansele sale de a accede în turul doi par în acest moment destul de scăzute, sondajele de opinie din ultimele luni cotându-l cu doar a patra sau chiar a cincea şansă.
În politică s-a remarcat ca un apropiat al lui Ion Iliescu
Chirurg celebru, personaj spumos în declaraţii, Oprescu a fost director al Spitalului Elias şi a celui Universitar, preşedinte al Colegiului Medicilor. Pe puţini dintre miniştrii Sănătăţii i-a avut la inimă. Intrat în politică pe listele PDSR, devenit ulterior PSD, Oprescu a fost de-a lungul anilor un apropiat al aripii Iliescu din partid, personaj politic de care nu s-a dezis niciodată şi pe care l-a avut printre pacienţi. “Eu cred că am fost politicianul de serviciu ani întregi după ce a pierdut PDSR. Eu eram vicepreşedintele... Eu eram de gardă, mă trimitea la morţi, domnul Iliescu mă trimitea la depuneri de coroane, la nu ştiu ce, că e sâmbătă, dumincă, să se ducă ăla. Ăla eram eu, că nu eram decât vreo patru-cinci, dacă mă întrebaţi pe mine, prin conducere. În ’97, după ce se pierduseră alegerile, mi-aduc aminte că stăteam în anticamera lu’ domnul Iliescu ca să îi spună cineva “Bună dimineaţa”, când se ducea să facă pipi. Nu mai era nimeni, fugiseră şi portarii, fugiseră toţi, rămăsesem acolo, în Kiseleff, în casa aia... i-am şi spus lui Năstase: \"Domne, poate turnăm un film de groază aici\". Nu mai eram decât patru inşi în ditamai casa”, povestea Oprescu în interviul dat lui Marius Tucă.
Primăria Capitalei - a treia oară a fost cu noroc
La Primăria Capitalei şi-a încercat norocul de trei ori, doar ultima oară, anul trecut, obţinând mandatul. A fost învins în 1997 de fostul ţărănist Viorel Lis, iar în 2000 chiar de unul dintre actualii săi contracandidaţi, Traian Băsescu. Doctorul a fost de două ori senator, vicepreşedinte al Comisiei de Sănătate din Senat, vicepreşedinte PSD. În 2008, şi-a inima în dinţi şi a părăsit partidul, pentru a candida independent la Bucureşti. O mare parte însă a electoratului şi a membrilor PSD, în frunte cu Ion Iliescu, i-au fost alături.Şi-a câştigat cu tot cu promisiunea autostrăzii suspendate.
Scandalurile cu falsuri s-au ţinut scai de el
Numele fostului senator PSD a fost implicat de-a lungul timpului în mai multe scandaluri presărate cu acuzaţii de fals. Mai precis, trei în doar doi ani. Potrivit unei anchete realizate în urmă cu mai bine de un an de jurnaliştii de la Cotidianul, actualul primar general al Capitalei şi-ar fi falsificat dosarul de profesor universitar.
Fostul senator PSD a promovat la gradul de profesor universitar in februarie 2000, în cadrul Clinicii de chirurgie de la Spitalul Universitar. Pentru a se înscrie la concursul respectiv, potrivit criteriilor în vigoare la vremea respectivă, el trebuia să îndeplineasca mai multe cerinte obligatorii. Printre ele, trebuia să facă dovada publicării a cel puţin 20 de lucrări ştiinţifice în reviste naţionale sau internaţionale, dintre care la 10 să fie prim autor, iar cel puţin trei lucrări să fi fost publicate de la ultima promovare. O cercetare la Bibliotecă Centrală Universitară, unde se afla colecţia revistei \"Chirurgia\", în care Oprescu susţine că şi-a publicat opera, a demonstrat că opt articole pe care acesta susţine că le-a publicat între anii 1978 şi 1994 în revista \"Chirurgia\" pur şi simplu nu se regăsesc în numerele respective. Oprescu a încercat atunci să ofere explicaţii pe acest subiect, fără să reuşească să limpezească lucrurile: \"Să mai vină o comisie, să mai reexamineze încă o comisie dacă o fi vreodată nevoie, să vadă toată activitatea şi să spună: \"Ia vezi, bă, ai luat-o înainte la altcineva şi ai nedreptăţit pe cineva\".
După nici câteva luni, exploda o nouă bombă, cea legată de falsificarea unei părţi a semnăturilor necesare pentru înscrierea în cursa pentru Primăria Capitalei. A fost momentul unei veritabile telenovele în care Oprescu a reuşit să monopolizeze atenţia opiniei publice. Potrivit aceluiaşi Cotidianul, în tabelele de susţinători ale lui Oprescu apăreau mai multe persoane care au declarat că nu-şi puseseră semnătura pe aşa ceva. În cele din urmă, justiţia a validat candidatura lui Oprescu, care l-a învins în turul doi pe democrat-liberalul Vasile Blaga.
Metehnele semnăturilor false au reapărut şi în bătălia prezidenţială. Un grup de jurnalişti de la Academia Caţavencu s-au dat drept doctori şi s-au prezentat cu câteva tabele cu date false la sediul de campanie al lui Oprescu, acolo unde şeful său de campanie, fostul pesedist Octav Cozmâncă, nu a avut nicio problemă în a le înregistra.
Divorţat, cu trecere la femei
Sorin Oprescu este divorţat şi are şi un fiu şi-o nepoată. În amintitul interviu acordat Jurnalului Naţional, Oprescu a vorbit deschis şi franc despre “slăbiciunea” sa pentru femei. “În 1998, la prima mea participare la Primăria Capitalei, la campania electorală, venise un jurnalist foarte interesant, aşa (o spune cu accent englezesc), care mi-a zis: am aflat că aveţi o amantă. Da, e bine, zic, că nu ai aflat că am vreo pisică pe unde mă duc să i-o trag. Păi, zice, cum rămâne că i-aţi cumpărat apartament. Păi, da, i-am cumpărat apartament, şi care ţi-e problema? Păi, da’ i-aţi cumpărat şi maşină. Da, i-am cumpărat şi maşină. Păi, şi am înţeles că v-a părăsit. Nu, domne, ne-am despărţit. Şi nu vă pare rău? Nu, domne. Spre deosebire de alţi colegi de-ai mei care mai credeau încă în anii ăia că mai poate să aibă o relaţie sexuală cu-o cafea, ăştia sunt zgârciţi”, a spus Oprescu.
Doctorul şi-a continuat poveştile romanţate: “Cu vreo 10-15 ani în urmă m-am întâlnit cu o prietenă de-a mea. Şi am găsit-o tot atât de caldă, atât de frumoasă, deschisă, dar, sigur, mai crescuse. Şi mi s-a părut mie că în seara aia ar fi avut aşa chef de o apropiere din asta, ştiută fiind o discuţie filosofică despre Kant, despre nu ştiu ce... Dar, cum nu aveam mâncare acasă în frigider, am lăsat-o în faţa casei, i-am dat cheile şi i-am spus: am o rugăminte, zic, ia-o tu, urcă-te şi mă duc până la Dorobanţi să cumpăr ceva de mâncare. Şi ea a uitat etajul, că trecuse rar. Şi s-a dus la uşă la domnu’ senator...Era două noaptea. Ea a zis: eu. Şi pe cine cauţi? Asta se întâmpla prin uşă, nu se vedeau la faţă. Pe domnu’ senator. Un moment. Şi a ieşit domnu’ senator în pijamale şi a zis: Domnişoară nu mă căutaţi pe mine! Nu, pe domnul senator Oprescu”.
Pacienţii celebri ai lui Oprescu
Jurnaliştii de la Academia Caţavencu i-au trecut în revistă câţiva dintre pacienţii celebri ai Doctorului. Pe listă figurează:
* Viorel Hrebenciuc (PSD), preinfarct, 2000
* Ion Iliescu (PSD), anghină spontană, 2005; incizie cot, 2007
* Remus Opriş (PNŢCD), accident de mașină, 1997
* Corneliu Coposu (PNŢ-CD), 1995
* Nicu Ceaușescu, varice esofagiene, 1998
* Adrian Năstase (PSD), operație inghinală, 1998
* Traian Băsescu (preşedinte), hernie de disc, 2005
* Dan Ioan Popescu (PSD), operație lipom, 2002
* Marian Vanghelie (PSD), apendicită, 2002
* Octav Cozmâncă (PSD), diverse, 2005
* Sergiu Nicolaescu (PSD), accident vascular, 2004
* Cornel Constantiniu, afecțiuni corzi vocale, probabil toată cariera
* Cătălin Crişan, accident maşină, 2001