Poliţişti şi procurori vor ancheta 453 posibile cazuri de vot multiplu de la europarlamentare
Echipe mixte de poliţişti şi procurori vor ancheta cele 453 posibile cazuri de vot multiplu de la alegerile europarlamentare din vară, hotărârea fiind luată după o întâlnire între procurorul general şi secretarul de stat în MAI Dan Fătuloiu.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan, întâlnirea între Laura Codruţa Kovesi şi Dan Fătuloiu a avut loc pe 19 noiembrie.
Datele referitoare la cele 453 posibile cazuri de vot multiplu în cazul alegerilor pentru Parlamentul European din vară, primite de la Autoritatea Electorală Permanentă, vor fi transmise inspectoratelor judeţene de Poliţie, în funcţie de competenţele legale, informa IGPR printr-un comunicat pe 18 noiembrie.
Inspectoratul General al Poliţiei Române a confirmat, printr-un comunicat remis Agenţiei NewsIn, că a primit de la Autoritatea Electorală Permanentă un DVD ce conţine date referitoare la 453 posibile situaţii de vot multiplu în cazul alegerilor pentru Parlamentul European din acest an, precum şi copiile listelor electorale doveditoare (în format electronic).
Datele, se arată în comunicatul IGPR, vor fi transmise inspectoratelor judeţene de Poliţie, în funcţie de competenţele legale, iar cercetările vor fi efectuate cu celeritate, sub supravegherea procurorilor de la Curţile de Apel, în vederea soluţionării cauzelor în cel mai scurt timp posibil.
Autoritatea Electorală Permanentă a transmis către MAI datele pentru începerea urmăririi penale în cazul a 500 de persoane care au votat multiplu la europarlamentare, urmând ca până la finalul săptămânii să mai fie transmise dosarele altor peste 500 de persoane, au precizat surse AEP pentru NewsIn.
Datele celor 500 de persoane, al căror CNP (cod numeric personal) apare în listele electorale suplimentare de cel puţin două ori, au fost transmise MAI în cursul zilei de luni. Datele altor peste 500 de persoane care au votat multiplu ar putea fi transmise MAI până la finalul săptămânii, după verificarea a mai puţin de jumătate din numărul listelor electorale.
Verificarea listelor este realizată de către o firmă contractată de AEP, care a transpus în format electronic datele cu cei care s-au prezentat la vot, în colaborare cu o echipă de specialişti din partea Autorităţii.