MENIU

Poliţia nord-irlandeză a dezamorsat o bombă de 270 de kilograme amplasată în apropiere de un sat

Foto: hit.ro

O bombă artizanală de 270 de kilograme a fost dezamorsată marţi de experţi militari în sudul Irlandei de Nord, a anunţat poliţia, care suspectează că grupări republicane disidente ar fi montat dispozitivul, relatează AFP.

Bomba, de mari dimensiuni, a fost amplasată pe un drum la ieşirea din satul Forkhill, din sudul comitatului Armagh, iar detonatorul a fost amplasat de cealaltă parte a frontierei, în Irlanda.

Anchetatorii suspectează grupări desprinse din fosta Armată Republicană Irlandeză (IRA), care se opun procesului de pace, că au montat bomba.
Poliţia crede că a fost vizată de acest dispozitiv, ale cărui efecte ar fi putut fi "devastatoare". Poliţia şi armata irlandeze au colaborat la operaţiune.

Inspectorul Sam Cordner a denunţat "acte periculoase şi imprudente la extreme". "Ţinta lor este posibil să fi fost poliţia, dar (responsabilii-n.red.) nu erau interesaţi pe cine puteau răni sau ucide", a adăugat el.
Anul acesta, două grupări republicane disidente au revendicat asasinarea a doi soldaţi britanici, în 7 martie, iar 48 de ore mai târziu uciderea unui agent de poliţie.

Descoperirea acestei bombe intervine a doua zi după ce ultimele miliţii paramilitare din Irlanda de Nord şi-au luat angajamentul să depună armele în următoarele şase luni.