MENIU

Poliţia a destructurat peste 800 de grupări infracţionale în primele opt luni ale anului

Foto: NewsIn

Poliţiştii au reuşit să destructureze 827 de grupări infracţionale, în prezent fiind cercetate peste 3.000 de persoane, dintre care 745 în stare de arest, potrivit unui bilanţ al activităţii Poliţiei Române în primele opt luni ale anului.

Potrivit sintezei Inspectoratului General al Poliţiei Române, în toate judeţele ţării au fost organizate acţiuni pentru reducerea infracţionalităţii. Astfel, în perioada ianuarie - august 2009 au fost soluţionale 76.893 de infracţiuni, dintre care aproximativ jumătate au fost furturi, distrugeri, falsuri, înşelăciuni şi tâlhării. Totodată, peste 80.000 de persoane au fost cercetate pentru aceste infracţiuni, dar şi în peste 15.000 de  cazuti de violenteţe şi omoruri, potrivit datelor poliţiştilor. 

De asemenea, se arată în sinteza activităţii IGPR, în primele opt luni ale anului au fost confiscate ori ridicate în vederea clarificării situaţiei juridice 142 de autoturisme, un autocamion şi 26 de utilaje folosite în construcţii şi care au fost semnalate ca furate din alte ţări UE, 35 de arme deţinute ilegal, 12 detectoare radar, peste un kilogram de bijuterii, dar şi mai multe instrumente folosite la spargeri, arme albe, cagule, mănuşi şi aparatură electronică.

În ceea ce priveşte grupările infracţionale, datele poliţiştilor arată că un sfert dintre acestea sunt cercetate pentru infracţiuni cu violenţă, în timp ce 20% sunt implicate în furturi calificate. Mai mult, aproximativ o cincime dintre grupările infracţionale se află sub supravegherea autorităţilor pentru infracţiuni de şantaj şi cămătărie, în timp ce 7% dintre grupările identificate sunt acuzate de furturi de maşini, iar alte cinci procente de infracţiuni de prostituţie şi proxenetism.  

Statistica asupra activităţii Poliţiei Române este ilustrată cu mai  multe situaţii în care grupări infracţionale mari au fost destructurate de autorităţi, printre care şi cazul de la sfârşitul lunii august, din judeţul Ialomiţa, caz în care 14 persoane au fost reţinute şi sunt cercetate pentru mai multe infracţiuni cu violenţă. Acţiunea poliţiştilor a venit după ce, cu două săptămâni înainte, ministrul de Interne Dan Nica a decis demiterea şeful Poliţiei din Slobozia şi şeful IJP Ialomiţa în urma unui scandal dintre două familii de romi din cartierul Bora, municipiul Slobozia, în care a fost folosită şi o armă cu alice, iar 4 oameni au ajuns la spital.

Mai multe articole despre:
prostituţie Poliţia proxenetism IGPR