MENIU

Pogea: Bugetul naţiunii nu este un sac fără fund

Foto: cotidianul.ro

Faptul că salarizarea este inechitabilă, puternic polarizantă, chiar discriminatorie, iar evoluţia cheltuielilor cu salariile a ajuns la cifre care o fac, pe viitor, de nesusţinut, a determinat Guvernul să apeleze la Legea salarizării unitare. Mai mult, bugetul naţiunii nu este un sac fără fund, a declarat, joi, ministrul Finanţelor.

"Legea salarizării unitare nu se referă doar la cei 1.394.000 de lucrători cât sunt, astăzi, în sectorul bugetar, ci influenţează, indirect, întreg palierul de salarizare din economia României. Din această perspectivă, cu atât mai mult dacă discutăm despre un sector bugetar, bugetul şi veniturile unei naţiuni, oricât de mari ar fi ele, sunt limitate. Ca atare, şi veniturile pe care un salariat din sistemul de stat le are sunt limitate", a explicat ministrul Finanţelor, avertizând, totodată, că "bugetul naţiunii nu este un sac fără fund".

Potrivit ministrului, Guvernul a apelat la Legea salarizării unitare din trei considerente. În primul rând, din cauza faptului că evoluţia cheltuielilor cu salariile în România, în ultimii patru ani, a ajuns la cifre care fac de nesusţinut, pe viitor, salarizarea publică din România, în eventualitatea în care s-ar continua în acelaşi ritm.

"Dovadă că, de la 5,5% din PIB, cât aveam în 2005, astăzi discutăm de 9,4. Dacă am accepta această chestiune, nu ar mai rămâne resurse pentru dezvoltarea şi modernizarea acestei ţări", a spus Pogea.

Al doilea motiv pentru care Guvernul a apelat la Legea salarizării unitare este "răspunsul pe care Guvernul îl dă la solicitările pe care societatea civilă şi partenerii sociali le-au făcut de-a lungul timpului".

"În România de astăzi, salarizarea este una inechitabilă, puternic polarizantă, chiar discriminatorie, şi nu favorizează şi nici nu stabileşte, în mod echitabil, nivele de salarizare pentru aceleaşi persoane care au aceleaşi competenţe, dar lucrează în activităţi diferite", a explicat Gheorghe Pogea.

Al treilea motiv este acela că, din cauză că se doreşte schimbarea legii, la solicitarea partenerilor sociali, "cu siguranţă că ea nu va mulţumi pe toată lumea pentru că, dacă ar fi mulţumit pe toată lumea, nu ar fi fost nevoie să o schimbăm pe cea care este. Din această perspectivă suntem conştienţi, cu toţii, că vor fi şi oameni nemulţumiţi, cei care au fost în zonele de exces ale veniturilor", a completat ministrul. 

Guvernul României şi-a luat angajamentul că, pe perioada aplicării Legii de salarizare unitare, nimeni nu va pierde din veniturile pe care le are, a conchis ministrul, asigurând, totodată, că, "orice speculaţie care se face pe această temă nu reprezintă realitatea".

Citeşte şi...