MENIU

Pogea: Banii de la FMI vor lăsa mai multe resurse în piaţă pentru creditarea sectorului privat

Foto: RTV
Boardul executiv al FMI a finalizat luni prima evaluare a României în cadrul acordului de finanţare externă, în urma căreia instituţia pune la dispoziţie a doua tranşă din împrumut

Acordarea celei de-a doua tranşe din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) va permite statului să-şi restructureze datoria publică şi să lase în piaţă mai mulţi bani pentru creditarea mediului privat, a spus, marţi, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea.

"Aş putea spune ca o primă concluzie, că acest lucru (aprobarea celei de-a doua tranşe pentru România de către FMI n.r.) prezintă două avantaje: o dată lasă mai multe resurse de creditare pentru mediul privat, deci statul se va împrumuta mai puţin pe piaţa internă, iar un al doilea avantaj este că obţinem aceste resurse importante de la Fondul Monetar Internaţional pe o perioadă lungă de timp, ceea ce ne permite o restructurare a datoriei publice la dobânzi mult mai avatajoase faţă de ceea ce noi am obţinut în prima parte a anului de pe piaţa internă", a spus Pogea.

El a adăugat că boardul FMI a decis ca 1.563 miliarde de drepturi speciale de tragere (DST) să fie date Ministerului Finanţelor Publice.

Cele 1.563 miliarde DST aferente Ministerului de Finanţe echivalează cu aproximativ 1.788 miliarde euro, din care "circa 920 milioane (euro n.r.) vor intra în următoarele 48 de ore în trezoreria statului, într-un cont în valută deschis la banca naţională", maturitatea împrumutului fiind de "cinci ani, din care o perioadă de graţie de trei ani".

Boardul executiv al FMI a finalizat luni prima evaluare a României în cadrul acordului de finanţare externă, în urma căreia instituţia pune la dispoziţie a doua tranşă din împrumut, în valoare de 1.854 miliarde euro (1.718 miliarde DST). Astfel, suma livrată României de către Fondul Monetar Internaţional, în cadrul acordului de tip stand-by încheiat pe doi ani, se ridică la 6.57 miliarde euro (6.088 miliarde DST).

Programul FMI pentru România a fost aprobat pe 4 mai 2009, împrumutul total ridicându-se la 12,348 miliarde euro (11,443 miliarde DST).

"Practic, beneficiarul împrumutului este România prin cele două instituţii, Banca Naţională a României (BNR) - pentru suma de 9,67 miliarde DST - şi Ministerul Finanţelor Publice - pentru 1.563 miliarde DST, care reprezintă jumătate din tranşele 2 şi 3", a precizat Pogea.

Guvernul vrea să finalizeze până la sfârşitul lui 2009 o nouă lege a responsabilităţii fiscale, ca parte a procesului de consolidare a politicii fiscale, a mai spus ministrul de Finanţe.

"Guvernul îşi reafirmă în continuare angajamentul său faţă de a continua şi accelera politicile de reformă structurală a statului. Aş aminti în acest sens tot ceea ce priveşte consolidarea politicii fiscale şi în acest sens până la finele anului vom aduce modificări considerabile în ceea ce priveşte procesul bugetar printr-o nouă lege a responsabilităţii fiscale", a spus Pogea.

El a adăugat că, pe termen mediu guvernul va introduce "proceduri îmbunătăţite de elaborare a bugetelor multianuale, limite privind rectificările bugetare care pot fi efectuate pe parcursul anului, reguli fiscale privind cheltuielile, datoria publică şi deficitul primar".

"De asemenea, doresc să informez că se va crea un consiliu fiscal care să asigure o analiză independentă şi vom crea prin acest mecanism un cadru de emisiune şi gestiune mai bună a cheltuielilor bugetului statului", a mai spus Pogea.

Guvernul îşi reafirmă în continuare menţinerea ţintelor privind nivelul arieratelor, chiar dacă la finalul lunii iunie acestea au fost depăşite, ca urmare a redimensionării stocului de arierate, "lucru care a fost acceptat de către consiliul boardului", a mai spus ministrul finanţelor.

"O atenţie  deosebită vom acorda, în continuare, aşa cum ne-am angajat, procesului de descentralizare, mai bine zis accelerarea procesului de descentralizare", a precizat Pogea şi a adăugat că MFP încă mai lucrează împreună cu celelalte ministere la standardele de costuri normative de personal.