MENIU

Plata salariilor şi a pensiilor este în pericol fără tranşa de la FMI

Foto: bloombiz.ro

Ca să plătească salariile bugetarilor, pensiile, dar şi alte obligaţii financiare, statul ar fi trebuit să dispună de 3,5 miliarde de euro. Vistieria este însă goală. Guvernul miza pe 2,5 miliarde de euro de la Comisia europeană şi de la FMI, iar restul de bani urmau să fi împrumutaţi de pe piaţa internă. Acum statul este în situaţia în care trebuie să împrumute toţi banii de la instituţiile financiare din România.

Ratarea împrumuturilor de la FMI şi Comisia Europeană se traduce simplu: milioane de euro plătiţi în plus pentru dobânzi, asta pentru că statul se împrumută pe piaţa internă la dobânzi aproape duble faţă de cele de la FMI.

Un alt efect imediat este punerea sub semnul întrebării a unor cheltuieli precum salariile şi pensiile. Acestea vor fi plătite numai dacă băncile locale vor avea bani să împrumute statul.

Sub semnul întrebării stau şi investiţiile fără de care nu putem vorbi de reducerea şomajului şi plata datoriilor statului către firme. Valoarea acestor datorii este estimată de firme la 8 miliarde de lei. Neplata acestor datorii aruncă firmele în faliment, iar falimentul conduce la şomaj. Aşadar instabilitatea ridicată la rang de politică de stat în ultimele săptămâni va produce în România şomaj, dobânzi de milioane de euro plătite inutil şi mai ales incertitudinea primirii salariilor şi pensiilor.

Deocamdată, Ministerul Finanţelor a atras de pe piaţă aproape opt sute de milioane de euro, sumă care acoperă jumătate din tranşa a treia de la FMI. Banii au fost obţinuţi printr-o emisiune de titluri de stat.

Mai multe articole despre:
România datorii dobânzi efecte FMI tranşă