MENIU

Plasticul folosit la biberoane conţine o substanţă toxică: Bisfenol A

<descriere>

Bisfenol A sau BPA este o substanţă chimică asemănătoare hormonilor, prezentă în plasticul făcut să dureze. Produsele includ biberoane, căni, recipiente refolosibile pentru mâncare şi băutură, cd-uri şi dvd-uri, lentile de ochelari şi căşti de siguranţă. Plasticul reciclabil folosit la sticle nu conţine BPA. BPA mai este folosit la vopseluri şi adezivi.

În luna martie, cei mai importanţi producători americani au anunţat că nu vor mai vinde în SUA biberoane care conţin această moleculă. La sfârşitul lunii iunie, Canada a devenit prima ţară care a interzis definitiv utilizarea acestui tip de bibieron.

Problema cu această substanţă este că atunci când plasticul este încălzit, bisfenolul migrează în aliment. Transferul se realizează la trecerea prin microunde sau prin simpla vărsare a unui lichid foarte cald în biberon.

Anul trecut, Afssa (Agenţia franceză de securitate sanitară a alimentelor) a realizat un raport privitor la bisfenoal A care spună că în condiţiile de încălzire sub 10 minute, cantitatea de bisfenol A transferabilă alimentului este inferioară valorii maxime de 50ug pe litru.

Un studiu american realizat anul acesta arată însă că bisfenolul rămâne în corp mai mult timp decât se credea  până acum

Câteva oraşe franceze, printre care şi Paris, au interzis deja biberoanele care conţin această substanţă, fără a mai aştepta cercetări care să lămurească cât de nociv este bisfenolul A.

Afssa realizează în prezent un nou studiu referitor la toxicitatea substanţei, ale cărui rezultate vor fi făcute publice la începutul lui 2010.

Experţii în toxicologie spun că pentru a reduce expunerea la bisfenol A oamenii trebuie să evite recipienţii din plastic non-reciclabil care au nr.7 pe fund. Trebuie evitată folosirea lor la microunde şi spălarea la maşină cu detergenţi duri.