MENIU

Plafonul pentru medicamente compensate 90% va fi majorat de la 600 la 700 de lei de la 1 iulie

Foto: RTV

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac a anunţat, vineri, că din 1 iulie va majora plafonul pentru medicamentele compensate 90% pentru pensionari, de la 600 la 700 de lei, astfel că încă 550.000 de persoane vor putea beneficia de medicamente în limita a 300 de lei pe reţetă.

"Cred că în felul acesta continuăm măsurile de protecţie socială. Pensionarii vor putea achiziţiona oricare din cele 650 de medicamente pe listă", a declarat ministrul Sănătăţii, Ion Bazac. 
De la 1 martie, pensionarii cu un venit mai mic de 600 de lei pot cumpăra medicamente compensate în proporţie de 90%, în baza unui program social propus de Ministerul Sănătăţii şi aprobat de Guvern. Numărul pensionarilor care beneficiază de această măsură este de peste trei milioane. Fiecare dintre aceşti pensionari poate cumpăra medicamente compensate cu 90% în limita a 300 de lei pe lună.

Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii a mai anunţat că lucrările la Institutul Oncologic din Timişoara vor începe în această toamnă, investiţia se ridică la 60 de milioane de euro, iar spitalul va avea 420 de paturi.
"În această toamnă vor demara lucrările la Institutul Oncologic Regional Timişoara. Reprezintă o necesitate la nivel regional, practic clădirea în construcţie a fost transferată la Ministerul Sănătăţii, aici vom realiza sediul Institutului Oncologic Timişoara, investiţie de patru ani de zile", a spus Ion Bazac. Suprafaţa spitalului va fi de şapte hectare, iar unitatea va deservi 2 milioane de locuitori din patru judeţe învecinate.
Potrivit ministrului, România are mai mulţi bolnavi de cancer decât Germania, care are o populaţie de patru ori mai mare. Numărul bolnavilor creşte anual cu 35%. În Timiş există circa 14.000 de bolnavi de cancer.