MENIU

Piaţa forţei de muncă în picaj: salariile negociate la angajare scad cu 30%!

Foto: RTV

Peste 440.000 de şomeri, o ofertă de locuri de muncă înjumătăţită faţă de anul trecut şi salarii de pornire cu 30% mai mici. Aşa arată piaţa locurilor de muncă din România în plină criză economică. Prognozele nu sunt mai optimiste nici pentru lunile următoare. Specialiştii în resurse umane se aşteaptă ca numărul şomerilor să crească până la 500.000, concomitent cu o scădere a salariilor.

Românii lucrează acum mai mult decât anul trecut şi pe bani mai puţini. Pentru a reduce costurile, firmele preferă să acopere posturile vacante cu personalul deja existent, prin cumul de funcţii. Specialiştii în resurse umane susţin însă că cei aflaţi în această situaţie sunt cei norocoşi, în condiţiile în care de la începutul anului numărul şomerilor a crescut invers proporţional cu cel al locurilor de muncă disponibile.

''În primele două săptămâni ale acestui an locurile de muncă real vacante pe piaţă puteau fi cuprinse într-o listă cu până la 100 de poziţii. Din săptămâna a treia a lunii ianuarie, ofertele de muncă au început să crească, însă comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul lor este indiscutabil mai mic'',  susţine Gabriela Şerbănică, coordonator resurse umane în cadrul Adecco România.

Agenţia Naţională  pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) confirmă situaţia observată de agenţiile private de recrutare a forţei de muncă. Astfel, potrivit cifrelor oficiale, la sfârşitul lunii ianuarie 2009, în România erau înregistraţi 444.907 şomeri, cu 41.000 mai mult decât la finele lui decembrie. Estimarea de la începutul anului a ministrului Finanţelor, Gheorghe Pogea, era că numărul şomerilor va creşte cu peste 100.000. În total, până la sfârşitul anului 2009, vor fi aproximativ 505.000 de români fără loc de muncă. 

Salariile oferite la angajare scad cu 30%

Pierderea locului de muncă nu este singura problemă cu care se confruntă românii. Astfel, se aşteaptă ca salariile curente să scadă cu aproximativ 10%. În plus, salariile de pornire a celor care vor reuşi totuşi să îşi găsească un loc  de muncă vor fi cu 10-30% mai mici decât cele oferite anul trecut. 

''Foarte multe companii au redus deja toate salariile cu 10% ca urmare a crizei, şi peste 30% din companiile româneşti au făcut restructurări/reorganizări, pentru eficientizarea costurilor operaţionale'', a precizat  Constantin Ferseta, manager al Ferseta e-Consulting Cabinet, firmă specializată în eficientizarea resurselor umane.

Reducerea salariilor nu este singura soluţie adoptată de companii pentru reducerea costurilor. Astfel, cele mai mai multe firme preferă să renunţe la angajarea unor specialişti, preferând angajaţi cu mai puţin experienţă, dar care au costuri de salarizare mai mici. 

''Cea mai semnificativă scădere a numărului de locuri de muncă se observă la poziţiile de tip "upper level". În  mod evident, poziţiile superioare din punct de vedere ierarhic implică şi costuri mai ridicate, motiv pentru care se evită angajarea de specialişti şi se recurge la opţiunea de a angaja persoane fără experienţă sau cu un nivel minim de experienţă. Această opţiune implică un cost mai scăzut, ceea ce în momentul actual reprezintă o prioritate'', susţine Gabriela Şerbănică, de la Adecco. 

Consultanţa în eficientizarea şi închiderea companiilor, respectiv sectorul IT, câştigătorii crizei economice

Criza economică îşi face simţită prezenţa în majoritatea domeniilor. Cele mai afectate sunt însă imobiliarele, sectorul auto şi construcţiile. Există însă şi sectoare economice care nu sunt afectate de criză, şi unele care au chiar de câştigat de pe urma ei. Astfel, firmele specializate în consultanţă în vederea eficientizării activităţii companiilor sunt asaltate de oferte în această perioadă. Companiile specializate în Tehnologia Informaţiei nu duc nici ele lipsă de clienţi. ''Chiar şi în condiţiile actuale, domeniul IT nu are suficiente resurse în piaţă pentru a acoperi nevoia de specialişti'', spune Gabriela Şerbănică. 

În plină criză economică, eficienţa este singura care ne ajută să ne menţinem statutul de angajaţi, spun specialiştii în resurse umane. Angajaţii, sau cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, care reuşesc să convingă angajatorii că sunt o investiţie foarte bună pentru companie, îşi vor păstra locul de muncă sau dimpotrivă vor obţine altul mai bun.