Peste o sută de muncitori în construcţii şi-au pierdut viaţa la locul de muncă anul trecut
Indicele de mortalitate la locul de muncă în România depăşeşte media europeană. Numai în 2008 au fost înregistrate 119 accidente mortale în domeniul construcţiilor, reprezentând 26% din numărul total al accidentelor mortale înregistrate în întrega economie.
În 2009, au fost înregistrate în România aproape 6.000 de accidente de muncă. Dintre acestea 870 au fost în domeniul construcţiilor.
Reprezentanţii din domeniu, reuniţi în cadrul Seminarul prilejuit joi de Săptămâna Europeană pentru Securitate şi Sănătate în muncă susţin că vinovăţia aparţine atât angajatorilor, cât şi angajaţilor.
''Accidentele de muncă sunt provocate şi de atitudinea de tip macho a muncitorilor. Nu port echipament că nu am eu nevoie. Sunt bărbat, spun ei. Este o adevărată prostituţie naţională. Inspecţia muncii singură nu poate rezolva singură această problemă'', susţine Dan Cristescu, preşedintele Federaţiei Genreală a Sindicatelor ''Familia''.
O altă cauză a numărului mare de accidente de muncă este personalul necalificat, dar şi inconştienţa angajatorilor care nu asigură şi supraveghează respectarea normelor de securitate.
''Angajatorii români au apelat din ce în ce mai des la muncitori necalificaţi din străinătate, în special din Turcia şi China. Necunoaşterea limbii române, dar şi lipsa lor de calificare au contribuit la producerea accidentelor de muncă'', a precizat Nicolae Bratu, inspectoral general de stat adjunct la Inspecţia Muncii.
În plus, o mare parte dintre angajatorii din România nu asigură o instruire corectă la locul de muncă, susţin specialiştii în securitate.
''Nu sunt luate nici cele mai elementare măsuri de bun simţ'', spune Nicolae Bratu.
În România, sectorul construcţiilor prezintă un nivel ridicat de risc, deţinând 10% din totalul accidentelor de muncă şi 20% din totalul accidentelor grave, soldate cu deces, pe plan naţional.