Peste 65% dintre islandezi vor lansarea negocierilor pentru aderarea la UE
Mai mult de 65% dintre islandezi sunt în favoarea lansării negocierilor pentru aderarea ţării lor la Uniunea Europeană, o problemă care divizează guvernul de coaliţie, arată un sondaj dat publicităţii sâmbătă, citat de AFP.
Potrivit studiului realizat de institutul Capcent pentru ziarul Morgunbladid pe un eşantion de 650 de persoane, 65,5% dintre islandezi doresc începerea negocierilor de aderare, faţă de 19,7% care se opun.
"Nu avem nevoie de un referendum asupra acestui subiect", a declarat pentru cotidian Jon Steindor Valdimarsson, liderul Federaţiei Industiilor Islandeze, care sprijină aderarea la blocul european. În această săptămână, premierul liberal Geir Haarde a propus organizarea unei consultări populare în aces sens.
Pe de altă parte, guvernul irlandez a anunţat luna trecută că este pregătit să organizeze un al doilea referendum pentru tratat, în urma concesiilor oferite de statele membre UE, exprimându-şi speranţele că de această dată irlandezii vor spune "da" textului. Concesiile se referă la menţinerea unui comisar irlandez, neutralitatea militară a Irlandei, administrarea propriului sistem de taxe şi drepturile muncitorilor.
"Ne gândim la câteva lucruri în plus pe care le vom include, probabil", a declarat O'Dea. "Nu vreau să fiu prea exact, dar ca să vă dau o idee, am discutat mult despre cheltuielile pentru serviciul militar obligatoriu şi apărare", a explicat ministrul într-un interviu acordat ziarului Irish Times.
Un studiu al Guvernului realizat anul trecut a arătat că o treime din electorat crede că Tratatul de la Lisabona introduce serviciul militar obligatoriu în Europa. "Nu a fost niciodată vorba despre serviciul militar obligatoriu, dar oamenii s-au îngrijorat şi trebuie să ne ocupăm de acest lucru cât de bine putem", a declarat O'Dea.
"Unii oameni înţeleg din Tratatul de la Lisabona că suntem în vreun fel obligaţi să cheltuim mult pentru apărare", a adăugat ministrul. El a dat asigurări că Guvernul irlandez va încerca să înlăture temerile privind astfel de lucruri.
Respingerea textului de către Irlanda a îngreunat eforturile de integrare, în contextul în care susţinătorii UE spun că cele 27 de state membre trebuie să demonstreze că sunt capabile să acţioneze rapid şi coordonat pentru a face faţă crizei financiare mondiale. Irlanda a fost prima ţară din Zona euro care a intrat în recesiune, un aspect care, speră susţinătorii UE, va consolida sprijinul irlandezilor pentru Tratatul de la Lisabona.