MENIU

Peste 2.000 de siderurgişti s-au strâns la protestul din faţa combinatului ArcelorMittal Galaţi

Foto: RTV

Peste 2.000 de siderurgişti protestează la poarta est a combinatului ArcelorMittal Galaţi, iar liderii protestatarilor au cerut intervenţia autorităţilor statului şi a celor europene pentru salvarea combinatului gălăţean.

Participanţii la protest huiduie patronatul ArcelorMittal şi scandează lozinci precum "Hoţii!", "Mincinoşii!" sau "Criminalii!".

Liderii sindicali spun că oficialii ArcelorMittal sunt numiţi de protestatari mincinoşi deoarece în luna martie au avut o discuţie cu ministrul Economiei, Adriean Videanu, căruia i-au promis atunci că nu vor închide nicio capacitate din România, iar acum, la câteva săptămâni distanţă, au anunţat închiderea Uzinei CocsoChimice de la Galaţi.

De asemenea, sindicaliştii acuză patronatul că nu a făcut investiţii în tehnologie, fapt care a generat numeroase accidente de muncă, soldate cu morţi şi răniţi gravi. "S-au fălit cu investiţiile pe care le-au făcut doar pe hârtie, sunt vinovaţi de crimă cu premeditare", a afirmat preşedintele FSS Metarom, Mircea Scîntei.

Protestatarii au mai afirmat că siderurgiştii au ajuns o pătură socială abandonată, care are nevoie de ajutorul autorităţilor pentru conservarea capacităţilor de producţie şi a locurilor de muncă.

"Cerem intervenţia preşedintelui Traian Băsescu pentru desecretizarea contractului de privatizare a combinatului gălăţean. De asemenea, îi cerem premierului Emil Boc să solicite companiei ArcelorMittal garanţii pentru continuarea afacerii. Dacă nu, îi cerem Comisiei Europene să nu avizeze favorabil, în această vară, planul de viabilizare a Sidex, iar combinatul să se întoarcă la stat", a declarat Mircea Scîntei, iar protestatarii au reacţionat imediat, scandând "Afară, afară, de la noi din ţară!".

Liderii sindicali au spus că măsura anunţată, de închidere a cocseriei de la Galaţi, le umbreşte salariaţilor sărbătorile pascale şi viitorul.

"E săptămâna Patimilor, e săptămâna speranţei, dar speranţa este umbrită de închidere cocseriei şi de criza pe care vor să o aşeze doar pe umerii noştri", a afirmat liderul FSS Metarom. Sindicaliştii le-au mai spus celor peste 2.000 de siderurgişti adunaţi în faţa porţii combinatului gălăţean că acest "genocid" - închiderea Uzinei cocsochimice - a fost generat de atât de "patronii tâlhari", cât şi de "politicienii care sunt mână în mână cu ei".

Liderul FSS Metarom, Mircea Scîntei, a spus că mitingul de miercuri nu este singura mişcare care va fi organizată pentru sprijinirea cocsarilor gălăţeni, care vor rămâne curând fără activitate.
Pe lângă muncitorii din combinat şi liderii sindicali, la protest au venit şi copii ai siderugiştilor de la Galaţi.

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi a anunţat, în urmă cu o săptămână, că închide ultimele trei baterii de cocsificare care mai funcţionau în Uzina CocsoChimică. Asta înseamnă că siderurgicul de la Galaţi nu va mai produce cocs, această materie-primă urmând să fie importată de la o unitate ArcelorMittal din Polonia, ZKZ.

În ceea ce îi priveşte pe cocsari, aproape 1.500 la număr, aceştia ar urma să fie redistribuiţi la alte locuri de muncă de pe platforma siderurgică sau, mai probabil, să fie stimulaţi să părăsească definitiv unitatea prin pachete compensatorii motivante.

Managementul companiei a precizat că, după depăşirea crizei, ar putea fi repusă în funcţiune Bateria de Cocsificare nr. 1. Acest lucru presupune, însă, ridicarea unei noi baterii deoarece, într-un combinat cu flux integrat cum este cel de la Galaţi, o baterie de cocsificare care este oprită nu mai poate fi repornită niciodată. Ea este distrusă şi reconstruită.

Informaţii potrivit cărora compania siderurgică ar renunţa producţia de cocs în combinatul din sudul Moldovei pentru a se axa pe producţia de tablă au început să circule la Galaţi încă de la începutul acestui an, la câteva luni de la prăbuşirea pieţei mondiale de oţel.

În prezent, la Galaţi, siderurgiştii se pregătesc să intre în şomaj tehnic, prin rotaţie, câte zece zile, pe toată durata trimestrului al doilea, timp în care vor fi plătiţi cu 85% din salariul de bază şi cu sporul de vechime.

Simultan, este în derulare o schemă de plecări voluntare, deschisă în decembrie 2008, când în combinat lucrau 13.600 de oameni. De la 1 ianuarie şi până la 1 aprilie, au renunţat în acest fel la locul de muncă circa 1.500 de oameni. Ceilalţi mai pot depune cereri de autodisponibilizare până la 30 aprilie. Cei care primesc undă verde pleacă acasă cu bonificaţii consistente: plăţi compensatorii cuprinse între 10.000 şi 25.000 de lei, la care se adaugă 6 până la 24 de salarii lunare, plus un ajutor de 5.000 de lei pentru bolnavii cronic.

În privinţa siderurgiştilor care aleg să rămână în combinat, sindicatele şi patronatele au discutat recent despre posibilitatea majorării salariilor din unitate, îngheţate la sfârşitul anului trecut din cauza reducerii producţiei, pe fondul scăderii comenzilor. Liderii sindicali au cerut indexarea salariilor cu rata inflaţiei, respectiv acordarea unei creşteri salariale de 8% de la 1 aprilie.ArcelorMittal este cea mai mare companie de oţel din lume, având 330.000 de angajaţi în peste 60 de ţări.

În România, compania controlează combinatele de la Hunedoara şi Galaţi, producătorii de ţevi din Roman şi Iaşi, operatorul portuar Romportmet Galaţi şi filiala locală a companiei de construcţii ArcelorMittal Construction.

Mai multe articole despre:
Galaţi protest miting siderurgie arcelormittal