MENIU

Peste 15.000 de familii din Braşov ar putea rămâne fără apă caldă

Foto: gardianul.ro

Jumătate din locuitorii municipiului Braşov care mai sunt abonaţi la sistemul centralizat de încălzire ar putea rămâne fără apă caldă la robinete, din cauza datoriilor de peste 60 de milioane de lei acumulate de CET Braşov către furnizorul de gaz GDF Suez Energy.

GDF Suez Energy Romania a notificat la sfârşitul lunii iunie conducerii CET faptul că va sista furnizarea gazului metan către CET, CAF Metrom, dar şi alte şase centrale de cvartal care au relaţii directe cu furnizorul de gaze naturale.

Directorul CET Braşov, Florin Cuţitei, a declarat că nu a negociat nimic cu conducerea GDF Suez şi că, în ultimii ani, în fiecare vară au primit astfel de ameninţări. Conform sursei citate, datoriile CET către furnizorul de gaz se acumulează mai ales în sezonul rece, iar vara GDF Suez încearcă să mai recupereze din aceste datorii, unele din ele datând de câţiva ani, prin ameninţarea cu sistarea furnizării de gaz şi chiar cu oprirea furnizării combustibilului.

CET Braşov mai are în prezent aproape 33.000 de apartamente recordate la sistemul centralizat, iar mai bine de 15.000 de apartamente, majoritatea situate pe platforma de nord a oraşului (cartierele Bartolomeu Nord, Tractorul, Griviţei, Hărman - Zizin - Triaj, Florilor), vor fi afectate dacă furnizorul de gaz va pune în aplicare ameninţarea de a opri furnizarea gazului către CET şi centralele de cartier.

Pe lângă cele peste 60 de milioane de lei datorii la GDF Suez, CET Braşov mai are restanţe de peste 45 de milioane de lei către furnizorul de apă rece sau către furnizorii de cărbune şi prestatorii altor servicii. Conducerea CET spune că, practic, nu poate achita nici cea mai mică parte a acestor datorii, din cauză că încasările de la asociaţiile de proprietari sunt foarte mici, iar peste 10 milioane de lei nu vor fi recuperate, probabil, niciodată, fiind datoriile societăţilor Tractorul şi Rulmentul, care şi-au încetat activitatea cu mai bine de un an în urmă.
Directorul CET a mai spus va purta negocieri cu furnizorul de gaz şi că speră să poată fi evitată întreruperea furnizării de apă caldă către abonaţi.
Mai multe articole despre:
Braşov datorii CET apă caldă abonaţi