MENIU

Peste 1.100 de cetăţeni moldoveni au votat în România

Foto: RTV
Două secţii de votare au fost amenajate la Ambasada şi la Consulatul Republicii Moldova din Bucureşti

Peste 1.100 de cetăţeni moldoveni aflaţi în România, între care fostul ministru de externe Mihai Popov, deputatul Tudor Panţâru sau interpretul Cătălin Josan, au votat la cele două secţii amenajate la Ambasada şi Consulatul R. Moldova la Bucureşti cu ocazia scrutinului legislativ.

Ministrul-consilier al Ambasadei Republicii Moldova, Iurie Cerbari, a menţionat între personalităţile care şi-au exercitat dreptul la vot în România pe fostul ministru de Externe Mihai Popov, în prezent consilier al companiei Lukoil. Fiul acestuia, Andrei Popov, fost director al Asociaţiei pentru Politică Externă de la Chişinău, este pe locul al patrulea pe listele Partidului Democrat condus de Marian Lupu şi are şanse de a intra în Parlament.

Mihai Popov a venit să voteze împreună cu directorul general al companiei Lukoil, Costantin Tampiza. De asemenea, Tudor Panţâru, deputat pentru diaspora în Parlamentul României, se numără printre persoanele care au votat la Bucureşti pentru scrutinul legislativ anticipat din R. Moldova. Şi fostul câştigător al concursului Megastar, Cătălin Josan, a votat la Bucureşti.

Grupuri organizate de studenţi şi tineri au venit de la Timişoara şi Cluj.

Potrivit lui Iurie Cerbari, scrutinul decurge normal şi nu s-au înregistrat incidente. "Este un flux lent, dar permanent", a spus ministrul-consilier. "Sunt mai puţini cetăţeni care s-au prezentat la vot faţă de aceeaşi oră la alegerile trecute, întrucât mulţi studenţi sunt în vacanţă şi probabil că nu vor veni tot la urnele de aici", a explicat Cerbari.

Alegerile legislative anticipate din Republica Moldova au început miercuri la ora 07:00 odată cu deschiderea urnelor în cele 1.954 de secţii de vot de pe teritoriul Republicii Moldova, electoratul urmând să desemneze, pentru a doua oară în decurs de patru luni, o nouă configuraţie a Parlamentului. Alte 33 de secţii de vot s-au deschis, în funcţie de fusul orar, în străinătate, la misiunile diplomatice ale Republicii Moldova.

Votul s-a încheiat la ora 21:00. La urne au fost aşteptaţi peste 2,6 milioane de alegători, dar în condiţiile în care pentru prima oară în istoria ţării scrutinul are loc în cursul săptămânii şi nu duminica, în plină perioadă a vacanţei estivale, rata participării la vot rămâne una dintre necunoscutele scrutinului. Pentru a fi validat, este nevoie ca cel puţin o treime dintre alegători să se prezinte la vot, graţie unei modificări operate în legislaţia ţării care prevedea iniţial o prezenţă de 50% plus unu.

La scrutinul din 5 aprilie, la Bucureşti au votat peste 4.200 de cetăţeni moldoveni, din toată România, fără a se înregistra nicio neregulă.