MENIU

Peste 100 de extremişti au demonstrat la Roma împotriva prezenţei imigranţilor în Italia

Foto: Realitatea TV
Extremiştii italieni au organizat, la Roma, un miting de protest faţă de valul de violenţe sexuale înregistrat în Peninsulă în ultima vreme

Dreapta radicală italiană cere izolarea României în Europa. Mai multe mitinguri anti-imigraţie, mişcarea Forza Nuova şi-a chemat sâmbătă la solidaritate simpatizanţii pentru a protesta faţă de valul de violenţe sexuale înregistrat în Peninsulă în ultimele luni şi pentru care cei mai mulţi dintre vinovaţi sunt imigranţi, în speţă cetăţeni români. Dar apelul la mobilizare nu a avut rezultatul scontat.

Aproape 100 de simpatizanţi ai mişcării radicale de dreapta Forza Nuova au mărşăluit prin centrul Romei. Ei au cerut expulzarea imigranilor clandestini şi s-au arătat nemulţumiţi că imigranţii preferă ţara lor.

Participanţii au ezitat să-şi exprime vreun resentiment faţă de români şi au arătat cu degetul spre guvern.

"Am o problemă cu guvernul italian, nu cu românii. Pentru că guvernul italian e prea tolerant. Soluţia nu trebuie să vină de la mine, ci de la cei care sunt plătiţi pentru asta", a declarat un participant la miting.

Liderul mişcării, Roberto Fiore, a fost mult mai tranşant. "Această situaţie necesită voinţă politică. Vrem să suspendăm Acordul Schengen, adică unul din principalii vinovaţi de acest dezastru, şi să trecem la expulzarea tuturor romilor. În acelaşi timp, credem că toţi cei care au comis crime în Italia trebuie trimişi înapoi în ţările lor", a spus Fiore. 


Principala cerere este "suspendarea Tratatului Schengen pe termen nedeterminat în privinţa României, având în vedere că, doar în 2008, a trebuit să suportăm invazia a peste 257.000 de români".

Extremiştii italieni mai cer expulzarea imediată a tuturor imigranţilor ilegali şi a celor care au comis delicte atât in Italia, cât şi în ţara de origine.

Conflictul dintre italieni şi românii din Italia a reizbucnit după ce doi români au fost arestaţi în Italia şi sunt acuzaţi că au violat-o sâmbătă, 14 februarie 2009, pe adolescenta de 14 ani din Roma.

În paralel, formaţiunea de stânga Rifondazione Comunista a organizat tot sâmbătă, la Milano, o manifestaţie împotriva normelor autoritare şi rasiste adoptate de Guvernul italian, printre care demolarea taberelor de romi sau decizia de a le permite medicilor să denunţe eventuali pacienţi imigranţi ilegali.

Mai multe articole despre:
români Italia protest viol conflict miting