MENIU

Peste 1.000 de gălăţeni au participat la cea mai mare acţiune de ecologizare a oraşului

Foto: wordpress.com

La Galaţi a avut loc loc sâmbătă o amplă acţiune de ecologizare la care au participat peste 1.000 de cetăţeni, împărţiţi în 68 de echipe, fiecare echipă având de curăţat câte o zonă din municipiu.

Campania de ecologizare EcoGalaţi a fost gândită şi coordonată de un grup de iniţiativă civică înfiinţat de jurnalistul Adrian Jugănaru, corespondentul din Galaţi al postului de televiziune Realitatea TV. Acesta a fost inspirat de exemplul Estoniei, unde o campanie similară a atras peste 50.000 de voluntari. Pe 3 mai 2008, în doar cinci ore, estonii au adunat peste 10.000 de tone de gunoaie din pădurile ţării.

Acţiunii de la Galaţi i-au fost atribuite un blog (http://ecogalati.blogspot.com/) şi o adresă de e-mail. Pe blog, cetăţenii au fost informaţi pas cu pas cu privire la pregătirile dinaintea zilei zero - sâmbătă, 17 octombrie. Prin e-mail, oamenii s-au putut înscrie în campanie şi au putut propune locaţii care au nevoie urgentă de curăţenie. Până vineri, se înscriseseră 2.000 de gălăţeni: elevi, studenţi, cadre didactice, pompieri, jandarmi, poliţişti de frontieră, voluntari de la Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului şi de la mai multe organizaţii nonguvernamentale locale, jurnalişti şi simpli cetăţeni. Dintre aceştia, peste 1.000 dintre ei au participat efectiv la acţiunea de ecologizare, ceilalţi fiind speriaţi de vremea urâtă. Sâmbătă dimineaţă, la Galaţi a fost foarte frig, cerul a fost înnourat şi chiar a picurat.

Organizatorii EcoGalaţi au împărţit municipiul în 68 de zone, trei dintre acestea fiind zone de agrement, situate la periferie: Pădurea Gârboavele, Lacul Brateş şi Lacul Vânători. Fiecare zonă a fost curăţată de o echipă, sub coordonarea unui lider. Sacii cu gunoi au fost colectaţi din puncte prestabilite de maşinile operatorului de salubritate Ecosal Prest şi transportaţi la una dintre rampele Primăriei.

"Am încărcat patru remorci cu o capacitate de 12 metri cubi şi trei remorci cu o capacitate de 24 de metri cubi, în total 120 de metri cubi de gunoi, la care s-au adăugat două remorci de tractor în care au încăput 205 saci cu gunoi. Lucrătorii Ecosal Prest au estimat că, în total, am reuşit să colectăm cam 20-30 de tone de gunoi", a declarat, sâmbătă, jurnalistul Adrian Jugănaru.

Acesta s-a declarat mulţumit de rezultatul campaniei, în condiţiile în care vremea a fost nefavorabilă şi nici el, nici ceilalţi membri ai grupului de iniţiativă nu aveau experienţă în organizarea unei acţiuni de ecologizare. Jugănaru a afirmat că planifică deja o acţiune similară pentru 2010, cel mai probabil în primăvară, la care să adere eventual şi alte oraşe din ţară.

Până atunci, proiectul EcoGalaţi îşi va deschide un site nou, cu banii oferiţi acum de un sponsor privat. Din aceleaşi fonduri, vor fi cumpărate şi câteva coşuri de gunoi pentru oraş, a spus jurnalistul Adrian Jugănaru.

Municipiul Galaţi are 300.000 de locuitori. Fiecare dintre aceştia plăteşte anual o taxă de habitat de 45 de lei pentru menţinerea curăţeniei oraşului. De la 1 ianuarie 2010, cuantumul acestei taxe creşte cu doi lei, la valoarea de 47 de lei de persoană pe an.