MENIU

Peste 1.000 de bugetari au protestat la Palatul Parlamentului

Foto: RTV
Bugetarii au cerut guvernanţilor să nu-şi asume răspunderea pe legea unică de salarizare

Peste o mie de bugetari au protestat vreme de mai bine de trei ore în faţa Palatului Parlamentului. Profesori, medici, funcţionari publici, cu toţii au cerut guvernanţilor să nu-şi asume răspunderea pe legea unică de salarizare a bugetarilor.

Pichetarea Palatului Parlamentului este prima din şirul acţiunilor de protest hotărâte de federaţiile membre ale Alianţei Bugetarilor în şedinţa din data de 10 septembrie 2009 şi are ca obiective renunţarea de către Guvern la angajarea răspunderii în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului asupra Proiectului Legii privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, renegocierea Proiectului Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice  şi supunerea sa dezbaterii camerelor Parlamentului României. De asemenea, se urmăreşte stoparea disponibilizărilor în sectorul bugetar şi neacceptarea concediului fără plată forţat.

''De ce mitralieră? Pentru că ne iubeşte cu foc. De ce puşcă? Să ne cânte puşca şi cureaua lată, vă mai mint încă o dată. Coroanele sunt pentru puterea legislativă care a decedat'', a spus Marius Nistor, liderul Federaţiei Spiru Haret.

Federaţiile sindicale au protestat astfel faţă efectele preconizate ale Legii privind salarizarea unitară a bugetarilor: pierderea unor drepturi câştigate ale personalului din sectorul bugetar, diminuarea veniturilor acestei categorii de personal sau concedieri masive.

"În egală măsură, acţiunea noastră este un protest faţă de modul în care Guvernul a decis promovarea Legii respective, cu încălcarea regulilor elementare ale dialogului social şi prin desconsiderarea instituţiilor statului de drept", a anunţat profesorul Gheorghe Isvoranu.