Pensiile publice ar urma să fie indexate cu inflaţia şi cu 50% din creşterea salariului mediu
Proiectul de lege a pensiilor publice prevede indexarea anuală a pensiilor cu rata inflaţiei şi cu 50% din creşterea salariului mediu, iar plafonul pentru plata contribuţiilor la bugetul asigurărilor sociale a fost stabilit la 7 salarii medii, a declarat un oficial din Ministerul Muncii.
Oficialul a precizat că Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială au cerut României să urce mai rapid vârsta de pensionare la 65 de ani, respectiv mai devreme de 2030, cât prevede actualul proiect de lege, însă deocamdată nu s-a convenit nimic în acest sens.
"Reprezentanţii FMI şi cei ai Băncii Mondiale au propus ca valoarea punctului de pensie să reprezinte 45% din valoarea salariului mediu brut, ce urmează a fi indexat anual în funcţie de inflaţie, însă au înţeles că dacă s-ar calcula în acest mod vor apărea discriminări între pensiile plătite pentru aceleaşi condiţii de lucru", a susţinut Şeitan.
"Au fost de acord ca pensiile să fie indexate 100% în raport cu inflaţia şi cu 50% din creşterea salariului mediu.", a mai spus el.
Potrivit lui Şeitan, Ministerul Muncii a respins propunerea sindicatelor ce viza scăderea vârstei de pensionare a femeilor cu un an pentru fiecare copil născut, dar nu mai mult de trei ani. "Am preluat 80% din cele 150 de amendamente propuse de sindicate, însă nu am acceptat ca vârsta de pensionare să fie redusă la 63 de ani, de la 65 de ani, şi ca femeilor să li se reducă vârsta de pensionare cu un an pentru fiecare copil născut", a spus oficialul.
Mai multe articole despre:
sindicate
pensii
salariu mediu
Banca Mondială
plafon
rata inflaţiei
fondul monetar international