Pelerinaj în oraşul Victoria de Sfântul Constantin şi Elena la "Icoana care se curăţă singură"
O icoană făcătoare de minuni a Mântuitorului s-a aflat, pe 20 şi 21 mai, în oraşul braşovean Victoria, la Biserica "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena", cu ocazia hramului bisericii.
"Icoana care se curăţă singură" este una din puţinele care-l înfăţişează pe Mântuitor cu ochii închişi, de aceea este foarte rară. Istoria spune că această icoană a fost adusă la Celic Dere prin jurul anului 1816, în perioada de după Războiul Ruso-Turc. Măicuţele de la mănăstire, care privesc cu evlavie şi spaimă minunea curăţirii Icoanei Mântuitorului, povestesc că ea a fost adusă la mănăstire de un soldat al armatei austro-ungare, care având icoana asupra sa şi întâlnindu-se cu un grup de călugări, a dat icoana unui preot spunându-i: "Părinte ţineţi această icoană! Dacă Sfinţia voastră nu veţi trăi până la sfârşit, cei ce vă urmează să păstreze această icoană. Să aveţi mare evlavie că prin ea se va săvârşi o mare minune. Această icoană o vedeţi că este neagră, dar până la urmă se va lumina toată, se va curăţa şi ochii Mântuitorului, care-i vedeţi că sunt închişi, se vor deschide".
După aproape două sute de ani se adeveresc cuvintele soldatului, icoana curăţindu-se pe jumătate, iar ochii Mântuitorului încep să se deschidă. Oamenii locului au ţesut chiar şi o legendă, făcând legătura între catastrofele istorice şi naturale şi ritmul în care se curăţă icoana. Spusele militarului a generat doar teamă de cataclisme sau chiar de venirea sfârşitului lumii. Profeţia că această icoană va săvârşi o mare minune nu a indus decât teamă până în prezent, oamenilor fiindu-le frică de ziua în care vor vedea icoana curăţată în totalitate şi pe Mântuitor cu ochii larg deschişi.