PE cere revizuirea restricţiilor pe piaţa muncii pentru cetăţenii noilor state membre
Parlamentul European solicită respectarea dreptului fundamental al tuturor cetăţenilor europeni la libera circulaţie în interiorul UE şi revizuirea acordurilor de tranziţie care prevăd restricţii ale acesteia, într-un raport redactat de Adina-Ioana Vălean şi aprobat marţi de legislativul european.
În ţările unde funcţionează astfel de restricţii în prezent - Belgia, Danemarca, Germania, Irlanda, Franţa, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Austria şi Marea Britanie - muncitorii din România şi Bulgaria au nevoie de permise de muncă pentru a fi angajaţi, ce pot fi obţinute în urma unor proceduri administrative greoaie.
Deputaţii europeni solicită statelor membre respectarea prevederilor legale ale dreptului comunitar, care acordă cetăţenilor Uniunii dreptul fundamental la liberă circulaţie, implementând pe deplin şi de urgenţă Directiva 2004/38/CE şi revizuirea fără întârziere a legislaţiei şi practicile administrative care sunt contrare dreptului UE.
Potrivit raportului lui Vălean, la 1 ianuarie 2006 aproximativ 8,2 milioane de cetăţeni ai Uniunii îşi exercitau dreptul de a avea reşedinţa în alt stat membru. Comisia Europeană a primit până în prezent peste 1.800 de plângeri individuale, 40 de întrebări din partea Parlamentului şi 33 de petiţii, şi, pe baza acestora, a înregistrat 115 plângeri şi a deschis cinci proceduri pentru încălcarea dreptului comunitar rezultată din aplicarea incorectă a Directivei 2004/38/CE.
Mai multe dispoziţii legislative din majoritatea statelor membre sunt în contradicţie cu litera şi spiritul directivei, subminând drepturile privind libera circulaţie şi cetăţenia Uniunii, iar practicile administrative naţionale constituie adesea obstacole majore în calea exercitării de către cetăţeni a drepturilor lor.
Statelor membre li se solicită să implementeze integral drepturile recunoscute nu doar soţilor de sex opus, ci şi partenerilor înregistraţi, membrilor nucleului familial şi partenerilor, inclusiv celor din cuplurile de acelaşi sex recunoscute de un stat membru, indiferent de cetăţenie şi independent de nerecunoaşterea acestora în dreptul civil al unui alt stat membru, pe baza principiilor recunoaşterii reciproce. De asemenea, atunci când implementează dreptul la liberă circulaţie şi şedere, statele membre nu trebuie să impună formalităţi administrative nejustificate cetăţenilor Uniunii şi membrilor familiilor acestora, inclusiv membrilor de familie care provin din ţări terţe.
Raportul subliniază că cetăţenii anumitor state membre şi comunităţi etnice par să fie vizaţi în anumite state membre şi se subliniază că acestea trebuie să pună în aplicare Directiva 2004/38/CE, fără discriminări între cetăţenii Uniunii.Europarlamentarii invită Comisia, Consiliul şi toate statele membre să monitorizeze şi să se asigure de faptul că discriminarea pe motive de naţionalitate, rasă sau origine etnică nu apare, nici în realitate, nici în legislaţie.
Consiliul este invitat să elaboreze o strategie care să asigure libera circulaţie a cetăţenilor şi a lucrătorilor Uniunii şi accesul acestora la piaţa muncii din statele membre gazdă, să publice realizările şi efectele pozitive ale liberei circulaţii a acestora pentru statele membre gazdă şi pentru UE şi invită Comisia să realizeze un studiu pentru a identifica penuria de forţă de muncă actuală şi viitoare în UE şi eventuala contribuţie la creşterea economică durabilă a lucrătorilor din toate statele membre care au acces deplin la piaţa muncii din cadrul UE.
Statelor membre li se solicită să acorde asistenţă cetăţenilor lor cu reşedinţa în alte state membre, punând la dispoziţia lor, în cadrul misiunilor diplomatice şi consulare, toate informaţiile necesare referitoare la libertatea de circulaţie.
"Statele membre trebuie sa transpună şi să aplice în mod corespunzător directiva pe libera circulaţie a persoanelor pentru că problemele întâmpinate de cetăţenii statelor membre şi de familiile lor să fie rezolvate imediat. Statele membre şi Consiliul trebuie să demonstreze că în Uniunea Europeana nu doar serviciile, bunurile şi capitalurile pot circula liber, dar şi cetăţenii noştri. Fără libera circulaţie a persoanelor, nu există o Uniune Europeană", a declarat europarlamentarul român, membră a grupului liberal din PE.
Mai multe articole despre:
discriminare
restricţii
parlamentul european
Adina Vălean
liberă circulaţie