MENIU

PD-L propune ca demnitarii să fie cercetaţi penal fără acordul Parlamentului. Cum comentaţi?

Foto: blanca.ro
Roberta Anastase a iniţiat o dezbatere pentru eliminarea imunităţii demnitarilor

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat duminică, la Braşov, că a iniţiat o discuţie în grupurile parlamentare ale PD-L pentru eliminarea imunităţii demnitarilor, varianta fiind ca procurorii să nu mai fie nevoiţi să ceară acordul pentru începerea urmăririi penale a acestora.

"Imunitatea în sensul clar, dacă vreţi, şi al efectivităţii aplicării trebuie să vizeze numai votul şi declaraţiile politice. În realitate, vorbim de un raport al Comisiei Europene care, iată, dedică un capitol întreg ingerinţei, dacă vreţi, a Parlamentului în actul de justiţie prin blocajele efectuate de-a lungul timpului", a spus Anastase.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a recunoscut că iniţierea dezbaterii privind imunitatea penală a demnitarilor echivalează cu începerea discuţiilor despre revizuirea Constituţiei. "Până acum s-a vorbit mult despre ce înseamnă nevoia, până la urmă, de modificare a legii răspunderii ministeriale pe imunitate dar presupune şi o implicare în revizuirea Constituţiei.

Aspectele constituţionale trebuie deasemenea luate în discuţie şi, iată, este un argument în plus pentru a ne implica, fiecare parlamentar, dar, am spus eu în cadrul grupului, în primul rând grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal, cu toată forţa şi responsabilitatea în revizuirea Constituţiei", a spus Anastase.

Întrebată dacă are şi acordul partenerilor din coaliţia majoritară pentru astfel de modificări, dat fiind că procurorii au cerut, în cursul anului trecut, acordul Parlamentului pentru reprezentanţi  ai PSD şi PC, Roberta Anastase a spus că pentru început dezbaterile vor fi în cadrul PDL şi apoi vor fi extinse la PSD şi la celelalte partide.

"Aici nu discutăm cazuri, aici nu discutăm nume, aici discutăm despre o procedură şi despre, până la urmă, exigenţele şi lucrurile asumate de noi în raport cu Uniunea Europeană, ca membri ai Uniunii Europene şi era şi firesc ca prima discuţie s-o avem în interiorul grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal şi fără îndoială aceste discuţii trebuie să aibă în primul rând în cadrul parteneriatului pe care îl avem cu Partidul Social Democrat dar, de ce nu, împreună cu toate grupurile parlamentare, pentru că trebuie să vorbim de o asumare, până la urmă, a tuturor parlamentarilor a acestui demers", a declarat Anastase.

Articolul 72 alin 2 din Constituţie prevede că "deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor".

Totodată, art. 109 alin 2 prevede că "numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor", iar prin legea responsabilităţii guvernamentale, această formă de imunitate s-a extins şi la foştii miniştri.