MENIU

PCRM oferă o şansă AIE să evite alegerile anticipate, spune Voronin

Foto: moldova.md

Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a declarat la o conferinţă de presă că "oferă încă o şansă" partidelor liberal-democrate din Parlament, formulând condiţiile în care comuniştii ar vota un şef al statului, evitând astfel noi alegeri parlamentare anticipate.

Declarând că PCRM preferă să treacă în opoziţie, Voronin le-a propus partidelor din majoritatea parlamentară semnarea a două declaraţii - privind modalităţile de depăşire a crizei social-politice şi privind principiile de bază ale reglementării transnistrene.

Întrebat de presă pe cine consideră candidatul cel mai potrivit pentru funcţia de şef al statului, Voronin a nominalizat-o pe fostul premier Zinaida Greceanîi. Candidatul anunţat al Alianţei pentru Integrare Europeană pentru această funcţie este preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu. "Dacă se acceptă cele două declaraţii, despre candidatură se mai poate discuta la masa de tratative", a declarat Voronin, sugerând că PCRM ar putea ceda.

Voronin a acuzat partidele necomuniste că nu vor un dialog, fapt dovedit încă din aprilie, şi că nu vor să formeze o coaliţie de centru-stânga în jurul PCRM, "doar din dorinţa de a îndepărta PCRM de la guvernare".

Voronin a mai criticat şi alegerea lui Mihai Ghimpu ca preşedinte al Parlamentului. "Însă modalitatea de alegere a lui Ghimpu a zdruncinat încredere noastră că majoritatea se conduce de principii democratice. Să propui în funcţia de preşedinte un unionist care nu are susţinere în societate demonstrează că majoritatea provoacă primitiv noi alegeri parlamentare", consideră Voronin.

Însă Voronin "le mai oferă (partidelor din coaliţia de guvernare - n.red) încă o şansă exclusivă de a feri ţara de alegeri anticipate". "Condiţiile de bază pentru un parteneriat strategic cu toate forţele politice este folosirea unor măsuri care nu vor permite degradarea vieţii în procesul de depăşire a crizei economice", a spus Voronin, referindu-se la prima declaraţie pe care o propune partidelor parlamentare.

Comuniştii cer în declaraţie angajamentul noii guvernări pentru canalizarea resurselor interne şi externe în infrastructură şi dezvoltare socială, păstrarea ritmului de creştere salarială, păstrarea sistemului de indexarea a pensiilor, păstrarea vârstei de pensionare, majorarea indemnizaţiei la naşterea copiilor, păstrarea numărului de şcoli, gradiniţe, instituţii medicale, a numărului de pedagogi şi medici.

Comuniştii mai cer majorarea cheluielilor pentru învăţământ, a nivelulului burselor de studii şi indexarea lor, creşterea salariilor pedagogilor până la nivelul mediu în economie.

Referindu-se la cea de a doua declaraţie, privind principiile de reglementare a problemei transnistrene, Voronin a spus că aceasta nu conţine "nicio surpriză" şi oferă Transnistriei statut de republică în componenţa Republicii Moldova şi garantează neutralitatea constituţională a R.Moldova.

În declaraţie se spune că renunţarea Republicii Moldova la neutralitate şi aderarea ţării la blocuri şi organizaţii militare "vor fi calificate drept provocare a separatismului şi a instabilităţii în societatea moldovenească". Aceasta, având în vedere dreptul de secesiune pentru Transnistria şi Găgăuzia în caz de pierdere de către Republica Moldova a indepednenţei.

Voronin a spus că aceste două proiecte vor fi transmise în Parlament şi "în curând se va afla poziţia actualei majorităţi pe marginea acestor subiecte principiale".

Preşedintele PCRM a declarat că nu-i este frică de anticipate, ci doar doreşte "să evite implicarea societăţii de două ori pe an în alegeri".

Mai multe articole despre:
preşedinte condiţii PCRM AIE