Patru tehnologii care ne vor schimba viitorul
USB-uri foarte rapide, "realitatea îmbunătăţită" şi televizoarele în HD sunt revoluţiile tehnologice aşteptate de o lume întreagă.
USB 3.0
Orice acţiune care presupune transfer de date de pe un computer pe un sistem periferic, fie că e vorba de o scanare, de imprimarea unui document sau de transferul de fişiere, va căpăta aripi odată cu USB 3.0. Transferul va fi gata până să te prinzi că a şi început, spun cei de la msnbc.com.
Versiunea 3.0 a USB-urilor actuale vor aduce cu sine o rată de transfer de zece ori mai rapidă decât orice alte sisteme periferice. Viteza superioară a acestor sisteme va accelera transferul de date, ajungându-se la peste 20GB pe minut. Backup-ul unor colecţii impresionante de imagini şi filme va deveni o misiune mult mai uşoară în acest fel. Tehnologia va fi disponibilă în câţiva ani, sunt de părere specialiştii.
Streaming video prin Wi-Fi
Deşi conexiunile făcute prin fire convenţionale sunt în continuare mai performante decât Wi-Fi-ul, cele fără fir vor recupera decalajul în scurt timp. Până în 2012, două noi protocoale vor facilita transmiterea de date wireless cu o viteză de 1 Gigabit Ethernet pe secundă. Ca rezultat, serverele media sau playere-le Blu-ray vor putea fi aşezate oriunde în casă, putând transmite conţinut oriunde în interiorul locuinţei. Peste aproximativ doi ani ne vom putea bucura în acest fel de mai puţine fire şi cabluri, viteze mai mari şi o calitate mai mare a filmelor redate.
Televizoare 3-D
Uitaţi de HDTV, e complet depăşit. Următoare experienţă pe care nu trebuie să o rataţi este 3DTV. Tot mai multe producţii de la Hollywood sunt realizate în 3D, iar în clipa în care filmele scoase deja în 2D vor putea fi prelucrate pentru a deveni tridimensionale, lumea se va sătura să aibă parte de această experienţă de vizionare doar în format 2D. Ochelarii care ne ajută să vedem astfel de formate tridimensionale sunt încă scumpi, însă preţul acestora va scădea, iar producătorii de televizoare se chinuie deja să producă sisteme care să nu mai necesite purtatul ochelarilor. Panasonic a anunţat pentru anul viitor un astfel de televizor.
"Augmented reality" pe telefoanele mobile
“Îmbunătăţirea” sau “îmbogăţirea” realităţii este un concept tehnologic tot mai vehiculat azi. În mare este vorba despre asta: îndrepţi telefonul mobil spre o clădire şi îi afli orarul de funcţionare, apoi spre o persoană şi îi vezi informaţiile de pe reţelele sociale unde este înscris. Acest lucru se face prin aşezarea unui strat (layer) peste o realitate deja existentă, strat care furnizează o serie de informaţii suplimentare decât cele percepute cu mijloacele convenţionale. Tehnologia aceasta ne permite să interacţionăm mai uşor cu lucrurile din jurul nostru şi să ne furnizeze informaţii relevante despre acestea. "Smartphone-urile şi alte aplicaţii asemănătoare sunt vârful de lance pentru augmented reality" spune Babak Parviz, profesor în nanotehnologie la Universitatea din Washington.