MENIU

Patru români au murit în cutremurul din Italia, potrivit ultimelor informaţii

Potrivit presei italiene, numărul victimelor române înregistrate în urma seismului din Italia a ajuns la patru. O fetiţă româncă ar fi murit la Aquila, în urma cutremurului din regiunea italiană Abruzzo, a informat un site religios.

Deocamdată, autorităţile române nu au putut confirma aceste informaţii. Ministerul român de Externe nu are informaţii oficiale despre cetăţeni români victime ale cutremurului din Italia. Ambasada României la Roma nu a primit cereri de asistenţă consulară din partea românilor din Peninsulă şi nici nu a fost anunţată de autorităţile locale despre cetăţeni români afectaţi de cutremurul din regiunea Abruzzo, a declarat MAE.

Ambasada este în contact cu autorităţile locale, asociaţiile de români si parohiile româneşti, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români din Italia, precizează MAE. În acelaşi timp, MAE cere românilor care se află sau cunosc conaţionali în situaţii de risc din cauza cutremurului să contacteze misiunile României în Italia.

Numărul de urgenţă al ambasadei este 0039 345 230 24 89, însă MAE precizează că pentru moment comunicaţiile se desfăşoară cu dificultate. Potrivit Ministerului român de Externe, în Abruzzo se află aproximativ 20.000 de români.

Violentul cutremur care a lovit luni centrul Italiei a provocat moartea a 179 de persoane, în timp ce alte 34 sunt date dispărute, potrivit unui nou bilanţ provizoriu anunţat marţi de centrul de coordonare a operaţiunilor de salvare din L'Aquila.

Patruzeci de morţi încă nu au fost identificaţi, a precizat Centrul, citat de agenţia ANSA, care evaluează numărul răniţilor la circa 1.500.

Două cadavre au fost scoase de sub dărâmături marţi dimineaţa în satul Onna, din apropiere de oraşul L'Aquila, unde a fost epicentrul cutremurului. La Onna, o localitate cu numai 250 de locuitori, deja s-au înregistrat 39 de morţi, potrivit pompierilor.

Seismul a lăsat fără locuinţe circa 50.000 de persoane. Cei care nu au avu prieteni sau familii care să-i găzduiască au petrecut prima noapte în adăposturi provizorii puse la dispoziţie de autorităţi, cum ar fi cazărmi sau săli de sport. Protecţia civilă a numărat peste 10.000 de case şi edificii avariate în regiune.
Cutremurul a avut o magnitudine de moment de 6,2 grade şi este cel mai grav produs în ultimii ani în Italia.