MENIU

Patriciu, alegătorul raţional şi Lucian Bute sunt subiectele principalelor editoriale

Revista presei

Alegerile şi scandalurile de pe scena politică sunt în continuare un subiect fascinant pentru editorialişti, cu toate că unii nu au ezitat să comenteze victoria lui Lucian Bute împotriva lui Librado Andrade.

În Gândul, Marius Niţu semnează un editorial intitulat \"Bute, făcut KO în reluare\": \"Lucian Bute l-a făcut KO pe Andrade în repriza a patra. În repriza de seară a jurnalelor TVR ştirea victoriei lui Bute a fost făcută KO de nişte nimicuri. Repetiţia pentru parada de 1 Decembrie a trimis-o prima dată la podea, un referendum în Elveţia despre minarete a lovit-o în bărbie, sculpturile de gheaţă din Graz i-au mai tras una la ficat şi extragerea Loto a îngropat-o definitiv. Bute n-a mai încăput în promo-ul jurnalului mare făcut la ora 18. Dar de ce e atât de importantă parada şi chiar repetiţia ei? În fond sunt nişte maşini şi soldaţi care mărşăluiesc pe o dungă\".

Ioana Lupea scrie în Evenimentul zilei despre \"Ghidul alegătorului raţional\": \"Un filmuleţ de 19 secunde a abolit raţiunea şi ne-a implicat în jocul infantil de-a „Ba e adevărat! Ba nu e adevărat!”. Această capcană emoţională plantată în campania electorală de afaceristul Dinu Patriciu împotriva dăunătorului Traian Băsescu a polarizat suflarea alegătorilor şi a pulverizat repere cât de cât solide. Clipul ne pune în faţa alegerii sinistre între un candidat brutal care ar fi lovit un copil şi unul care ar utiliza un fals monstruos pentru a câştiga şefia statului\".

Ovidiu Nahoi discută despre \"1 Decembrie şi 10 Mai\" în Adevărul: \"De ce oare nu ne-am gândi la o dublă sărbătoare a României? Ne sunt bine cunoscute semnificaţiile lui 1 Decembrie, zi-simbol pentru idealul de unitate naţională. Există însă şi o altă zi simbolică pentru România, legată de celălalt mare ideal naţional: modernizarea şi racordarea la valorile europene\".

\"Sperietorile Voiculescu, Patriciu şi Vântu\" este titlul editorialului semnat de Cornel Nistorescu în Cotidianul: \"Întâmplarea a făcut să petrec o mare parte din sfârşitul de săptămână prin pieţele ardeleneşti. Toamnă grea, rece, scrâşnită. Cu bani puţini, oamenii priveau scurt şi strângeau maxilarele trecând mai departe. Şi, peste tot, repetate întrebări trădând nelinişte, dacă nu chiar un fel de îngrijorare politică. Facem schimbarea? Scăpăm de omul? Nu cumva ne păcălim cu Geoană?\".