MENIU

Pasagerii care vor ajunge în România cu avionul vor completa chestionare legate de sănătate, pentru prevenirea gripei porcine

Foto: wordpress.com

Pasagerii care vor ajunge în România cu avionul vor completa chestionare legate de sănătate, ca primă măsură de prevenire a pătrunderii virusului gripei porcine pe teritoriul României, a declarat pentru NewsIn consilierul ministrului Sănătăţii, Geza Molnar.

"Va fi monitorizată starea febrilă la toate persoanele care intră în ţară, iar cei care călătoresc cu avionul vor fi rugaţi să completeze un formular referior la starea de sănătate", a declarat Geza Molnar, consilier al ministrului Sănătăţii. Călătorii care vor prezenta stare febrilă, vor putea obţine asistenţă specializată de la personalul medical de pe aeroport.

Aceasta a precizat că duminică, la ora 16.00, a avut loc o teleconferinţă cu responsabilii din Sănătate din ţările membre UE, în contextul apariţiei cazurilor de gripă porcină transmisibilă la om în Mexic şi în sudul SUA. Ulterior autorităţile din Sănătate au stabilit etapele de aplicare ale măsurilor de prevenţie.

Totodată, în cursul zilei de luni, o comisie a ministerului Sănătăţii a evaluat stocul de medicamente antivirale. De asemenea, medicii infecţioniştii vor monitoriza cu atenţia cazurile de boli virale cu transmitere aeriană.

Preşedintele ANSVSA, Marian Zlotea, a declarat duminică, pentru NewsIn, că România nu a primit încă nici o alertă din partea UE cu privire la gripa porcină, manifestată în Mexic şi în SUA, dar a iniţiat, începând de luni, o campanie preventivă de informare a populaţiei şi a crescătorilor de porci.

Potrivit lui Zlotea, România nu realizează importuri de carne de porc sau de porci vii din zona afectată, însă Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a solicitat oficialilor europeni o situaţie a importurilor de porcine, la nivelul UE, pentru a fi sigură că în ţară nu a ajuns indirect carne din acea zonă.

"Nu avem încă niciun mesaj oficial de alertă de la Uniunea Europeană privind gripa porcină şi nici referitor la vreun caz. Din informaţiile deţinute până în prezent, România nu importă din zona afectată. Am solicitat, de asemenea, informaţii pentru a fi siguri că nu s-a primit carne din acea zonă prin intermediul comerţului intracomunitar, iar din informaţiile primite de la UE se pare că nici în spaţiul comunitar nu a intrat astfel de carne", a explicat Zlotea.

Potrivit oficialilor ANSVSA, autoritatea a făcut deja o notificare Posturilor de Inspecţie Veterinară din Constanţa pentru a fi verificate importurile de orice natură venite din zona Americii. De asemenea, începând de luni, Autoritatea Veterinară a iniţiat o companie de informare a populaţiei şi în special a crescătorilor de animale, care vor trebui să raporteze cazurile de decese majore înregistrate în ferme.

Gripa porcină a provocat moartea a încă 20 de persoane în Mexic şi sute de noi îmbolnăviri, inclusiv în SUA, potrivit bilanţului anunţat de autorităţi în ultimele 24 de ore. Ministrul mexican al sănătăţii a anunţat sâmbătă că există 81 de decese "probabile", dintre care 20 dovedite, provocate de virusul gripei porcine.

Până în prezent 1.324 de bolnavi au fost puşi sub observaţie medicală. În Statele Unite, opt persoane s-au îmbolnăvit, dar nu s-au înregistrat decese.

Organizaţia Monidală a Sănătăţii (OMS) s-a declarat foarte îngrijorată de apariţia acestui virus de gripă porcină, identificat ca A/H1N1, care se transmite de la om la om. Directoarea generală a OMS, Margaret Chan, a delclarat că virusul are în mod clar un potenţial pandemic, iar evoluţia situaţiei este imprevizibilă.