MENIU

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova cere dizolvarea Parlamentului

Parlament Chişinău/ FOTO: RTV

Actuala putere susţine însă că parlamentul nu poate fi dizolvat de două ori în acelaşi an. Iar alegeri anticipate au mai fost organizate, în iulie.

Comuniştii de la Chişinău au cerut dizolvarea parlamentului şi organizarea de alegeri legislative anticipate. Ei invocă faptul că legislativul nu a reuşit să aleagă un preşedinte al statului pe 7 decembrie.

Actuala putere susţine însă că parlamentul nu poate fi dizolvat de două ori în acelaşi an. Iar alegeri anticipate au mai fost organizate, în iulie. Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, a constituit o comisie pentru reforma constituţională, prin care se încearcă rezolvarea acestei probleme. Cel mai probabil, comisia va schimba constituţia astfel încât preşedintele să fie ales prin vot direct, de către populaţie şi nu de parlament, cum se întâmplă în prezent.

Comuniştii susţin că prevederile constituţionale cer ca şeful statului să dizolve Parlamentul şi să anunţe alegeri legislative anticipate, în cazul în care nici la alegerile repetate nu a fost ales un şef al statului. Actuala putere susţine însă că parlamentul nu poate fi dizolvat de două ori în acelaşi an. Iar alegeri anticipate au mai fost organizate, în iulie. Comuniştii interpretează însă altfel constituţia, considerând că această prevedere nu se referă şi la imposibilitatea alegerii unui şef al statului.

Mai multe articole despre:
alegeri anticipate Chişinău Republica Moldova