MENIU

Parlamentul decide prin vot uninominal declaraţia de susţinere pentru Klaus Johannis

Foto: RTV

Parlamentul s-a reunit în această dimineaţă în şedinţă comună şi a avizat negativ referendumul preşedintelui României, iar la această oră se votează prin vot uninominal declaraţia de susţinere a lui Klaus Johannis pentru funcţia de premier.

Şedinţa plenului ar fi trebuit să înceapă la ora 8.45, cu votul asupra referendumului, dar a avut o întârziere de o jumătate de oră. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a anunţat că din 470 de parlamentari, la şedinţă sunt prezenţi 361. 

Senatorii şi deputaţii au dezbătut mai întâi scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu referitoare la consultarea Parlamentului cu privire la organizarea odată cu alegerile prezidenţiale a unui referendum naţional pentru Parlament unicameral. Avizul parlamentului este strict consultativ. 

Declaraţia politică de susţinere a lui Klaus Johannis este o premieră pentru Parlamentul român, dar care nu are valoare juridică, ci doar scopul de a oficia majoritatea. 

În timp ce liderii noii majorităţi consideră declaraţia de susţinere a lui Johannis ca pe o mutare importantă în războiul cu Traian Băsescu, reprezentanţii PD-L se opun acestei iniţiative parlamentare.

"Un act de natură eminamente politic", a caracterizat Mircea Geoană, preşedintele Senatului, declaraţia Parlamentului pentru susţinerea lui Klaus Johannis ca premier. Procedura nu a mai fost folosită şi este considerată de PD-L ca fiind de natură să provoace "dezordine constituţională". Pe ordinea de zi, punctul referitor la intenţia opoziţiei -PSD, PNL, UDMR- şi a grupului minorităţilor figurează sub denumirea: "dezbaterea situaţiei politice actuale şi adoptarea unei Declaraţii cu caracter politic, conform art.1 pct. 22 din Regulamentul şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului".

Parlamentarii PD-L s-au retras din şedinţă la ora 10.00, susţinând că au alte priorităţi (referindu-se la Colegiul Director al PD-L), în vreme ce PSD a anunţat că solicită prelungirea şedinţei până la epuizarea ordinii de zi.

Mai multe articole despre:
parlament şedinţă comună Klaus Johannis