Parlamentul de la Chişinău nu a reuşit să aleagă preşedintele
Eşec la Chişinău! Parlamentul de la Chişinău nu a reuşit să aleagă preşedintele. Marian Lupu nu a primit voturi suficiente pentru alegerea sa în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Alegerile repetate vor avea loc peste 30 de zile.
"Marian Lupu a adunat 53 dintre voturile deputaţilor şi nu a fost ales în calitate de şef al statului", a declarat Ion Pleşca, preşedintele comisiei speciale pentru alegerea şefului statului.
Vladimir Ţurcanu, deputat PCRM, a declarat pentru UNIMEDIA: "Anunţarea organizării alegerilor prezidenţiale repetate este în conformitate cu legislaţia în vigoare. Turul doi nu era posibil, deoarece avem un singur candidat. Urmează să discutăm şi să negociem pentru a vedea dacă putem ajunge la un compromis."
Comuniştii moldoveni au boicotat alegerea preşedintelui. Deputaţii PCRM au părăsit sala Parlamentului, relatează Unimedia.
"Alianţa pentru Integrarea Europeană este foarte unită în privinţa dezmăţului politicii de cadre, intimidarea jurnaliştilor şi televiziunilor incomode. AIE este anti-europeană şi anti-democratică. Noi am propus crearea unei coaliţii de centru-stânga, pentru a readuce stabilitatea socială în Republica Moldova. Iniţiativa noastră nu a fost examinată. Au fost insistate acţiunile de intimidare a PCRM. Înaintarea unui singur candidat la funcţia de preşedinte de către AIE este o tentativă de instaurare a unui regim de dictatură de dreapta. Alegerea preşedintelui ar fi un factor de instabilitate socială. PCRM nu va participa la această farsă anti-democratică de alegere a şefului statului", a declarat Maria Postoico, preşedintele fracţiunii parlamentare a PCRM.
Parlamentul de la Chişinău a votat marţi pentru alegerea
preşedintelui. Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din Republica
Moldova este singurul înscris în cursă.
Pe ultima sută de metri, Partidul Comuniştilor a decis în unanimitate, luni, să nu-l voteze în funcţia de şef al statului pe candidatul Alianţei pentru Integrarea Europeană Marian Lupu. Mai mult, comuniştii refuză şi să participe la procedura de vot, relatează UniMedia.
Conform legislaţiei în vigoare, preşedintele Republicii Moldova poate fi ales cu votul a 61 din cei 101 deputaţi ai Parlamentului. Lupu mai are nevoie de opt voturi pentru a fi ales în funcţie, în condiţiile în care Alianţa pentru Integrarea Europeană deţine 53 de mandate.