Ovidiu Nahoi: Un semn al disperării
Ca şi cum toate ideile venite de la minţile luminate ale naţiunii au fost deja puse în aplicare - şi fără rezultate - Andreea Vass, consilierul personal al premierului Emil Boc, a trecut la faza „Întreabă publicul”. A anunţat pe blogul personal că persoanele care vor furniza cele mai bune idei anticriză vor fi premiate cu o invitaţie la cină. Ce să fie asta? O glumă? O campanie de imagine personală? O modalitate de a recunoaşte lipsa de idei de la Palatul Victoria – sau, mai rău, faptul că soluţiile Guvernului Emil Boc nu funcţionează?
Cert este că, oricare i-ar fi fost resorturile, propunerea lansată de consilierul premierului trimite cu gândul la degringolada ce domneşte astăzi la Palatul Victoria. Este criză în justiţie. Dar şi în educaţie. La CFR. În administraţia publică. E uşor de spus că sunt efecte sectoriale ale crizei globale. De fapt, sunt semnele unei crize generale a statului.
Ce se petrece, de fapt, în justiţie, ce s-a întâmplat la CFR şi în celelalte sectoare? Ce se întâmplă cu întârzierile la rambursarea TVA către companii? Se întâmplă că statul nu-şi mai poate onora angajamentele de plată. Mai rău: nu reuşeşte să asigure, la nivel satisfăcător – nu mai mult! – servicii de educaţie şi ocrotire a sănătăţii. Nici servicii de asigurare a ordinii publice, de ocrotire a vieţii şi avutului cetăţenilor.