MENIU

Organizaţiile jurnaliştilor cer eliminarea din proiectul de Cod Civil a prevederilor care afectează libertatea presei

Foto: www.artsjournal.com

Organizaţiile jurnaliştilor români cer Ministerului Justiţiei să elimine de urgenţă prevederile din proiectul de Cod Civil care afectează libertatea presei. Jurnaliştii consideră că modul în care sunt formulate unele dintre acestea limitează libertatea de expresie şi pun în pericol buna funcţionare a presei.

Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Convenţia Organizaţiilor de Media sunt nemulţumite de prevederile privind viaţa privată, protecţia datelor cu caracter personal, protecţia demnităţii umane, respectul datorat persoanei decedate şi dreptul la replică şi rectificare.

Organizaţiile jurnaliştilor consideră că introducerea posibilităţii de a fi dat în judecată pentru "atingerea memoriei persoanei decedate" este o prevedere excesivă, care are rolul de a împiedica dezbaterea liberă a unor chestiuni de interes public. De asemenea, prevederile referitoare la protecţia datelor cu caracter personal sunt inutile, regăsindu-se deja mult mai bine dezvoltate în legislaţia din domeniul protecţiei acestor date. În forma din proiectul de Cod Civil, ele nu au alt rol decât să împiedice jurnaliştii să-şi desfăşoare activitatea de documentare.

Atingere adusă vieţii private sunt considerate “difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje scrise sau audiovizuale privind viata intimă, personală sau de familie, fără acordul persoanei în cauză” (articolul 80, litera g) sau “utilizarea numelui, imaginii, vocii sau asemănarii cu o alta persoană în alt scop decât informarea legitimă a publicului” (articolul 80, litera i).

Potrivit organizaţiilor jurnaliştilor care cer Ministerului Justiţiei eliminarea acestor prevederi, unele articole din proiectul de Cod Civil nu intră în conflict numai cu dreptul la libertatea de exprimare, ci, în primul rând, cu logica.

Vineri, jurnaliştii prezenţi la o conferinţă de presă organizată de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, i-au reproşat acestuia că prevederile noului Cod civil, mai exact articolele 263-274, îngrădesc drepturile presei şi sunt, practic, inutile din moment ce există deja o lege a audiovizualului.

În replică, ministrul Justiţiei a precizat că nu s-a urmărit afectarea presei, ci reglementarea "unei relaţii mature între presă şi subiectul de presă". Potrivit lui Predoiu, noul Cod Civil va ajuta la formarea unei prese mai performante şi profesioniste, cum este presa străină.

Ministrul Cătălin Predoiu a susţinut că nu este pentru restrângerea dreptului la liberă exprimare şi informare şi că, oricum, actualul cadru legal prevede acţionarea în judecată pentru încălcarea dreptului la viaţă privată sau la imagine. De asemenea, ministrul a precizat că noile prevederi oferă mai multă siguranţă presei.