MENIU

Oprescu vrea management după modelul francez în spitalele din Capitală

Foto: NewsIn

Primăria Capitalei a semnat un protocol cu Primăria din Paris, pentru a colabora în vederea implementării unui sistem de management, după modelul francez, în spitalele aflate în administrarea municipalităţii bucureştene, a anunţat vineri primarul general, Sorin Oprescu.

"Sistemul francez este unul foarte performant. În plus, faptul că o singură administraţie din Paris coordonează 34 de spitale este un lucru foarte înţelept. Colaborarea cu specialiştii din Franţa vizează şi dezvoltarea profesională a medicilor români pe specialităţi şi schimbul de experienţă", a spus primarul general, cu ocazia unei vizite la spitalul "Th. Burghele", unde a verificat stadiul lucrărilor de infrastructură.

Pentru reabilitarea şi dotarea spitalului "Th. Burghele", Primăria Capitalei a alocat peste 25 milioane de lei. "Banii pe care i-am primit de la primărie sunt echivalenţi cu ceea ce primim de la casa de asigurări pentru salarii şi servicii medicale. Am reuşit să renovăm patru săli de operaţie şi suntem în curs de reabilitare hotelieră şi utilare a spitalului cu aparatură medicală", a declarat managerul unităţii sanitare, dr. Petru Armean.

De asemenea, la Spitalul de Ortopedie "Foişor", municipalitatea a alocat aproape trei milioane de lei pentru reabilitarea şi utilarea mansardei, iar pentru Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş", edilii au alocat peste 730.000 de lei, pentru igienizare.

Primarul general, Sorin Oprescu, a vizitat vineri trei spitale din Bucureşti pentru a vedea stadiul lucrărilor de renovare care au fost executate, în acest an, la unităţile medicale, cu fonduri de la bugetul municipalităţii.

În noiembrie 2008, guvernul a hotărât ca 18 spitale din Capitală, în afara celor de urgenţă, să fie transferate de la Ministerul Sănătăţii în administrarea municipalităţii, începând cu 1 ianuarie 2009, pentru o perioadă de un an. Trecerea spitalelor la administraţia locală s-a realizat propriu-zis pe 30 aprilie, când a fost semnat un protocol în acest sens.

Cele 18 spitale, trecute deja la municipalitate, sunt Spitalul Clinic "Sf. Maria", Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Filantropia", Spitalul Universitar de Stomatologie "Prof. Dr. Dan Theodorescu", Spitalul Clinic de Nefrologie "Dr. Carol Davila", Spitalul Clinic Colentina, Spitalul Clinic de Ortopedie "Foişor", Centru de Boli Reumatismale "Dr. Ion Stoia", Spitalul de Pneumofiziologie "Sf. Ştefan", Spitalul Clinic "Caritas", Spitalul Clinic "N. Malaxa", Spitalul Clinic de Copii "Dr. Victor Gomoiu", Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Dr. Victor Babeş", Spitalul Clinic "Colţea", Spitalul de Bolnavi Cronici şi Geriatrie "Sf. Luca", Spitalul Clinic de Boli Dermato-Venerice "Prof. Dr. Scarlat Longhin", Spitalul Clinic "Prof. Dr. Th. Burghele" şi Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu".

Cele 18 spitale au în total 4.595 de paturi, adică un sfert din cele aproape 20.000 existente la nivelul Capitalei.

Mai multe articole despre:
spital Franţa Paris Sorin Oprescu protocol