ONU: Peste 1,7 milioane de refugiați au părăsit Ucraina până pe 6 martie. Care este stadiul evacuărilor prin culoarele umanitare
Peste 1,7 milioane de refugiați au părăsit Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, respectiv din 24 februarie și până pe 6 martie, relatează agenția ONU pentru refugiați. Alte 96.000 de persoane s-au mutat în Rusia din regiunile Doneţk şi Lugansk, în perioada 18-23 februarie, relatează NEXTA.
Cele șase culoare umanitare au fost deschise, luni, 7 martie. Potrivit deciziei Moscovei, evacuarea refugiaților din Ucraina se face în Rusia și Belarus. Ucraina a catalogat mutarea Rusiei „complet imorală”, „absurdă,cinică, inacceptabilă”.
Anunțul deschiderii culoarelor umanitare a venit după două zile de încercări eșuate de încetare a focului pentru a permite civililor să scape din orașul asediat Mariupol, unde sute de mii de oameni sunt de la începutul săptămânii trecute blocați fără hrană și apă, sub bombardamente neîncetate și în imposibilitatea de a-și evacua răniții.
Noile "coridoare"au fost deschise la ora 10.00, ora Moscovei (09.00, ora Româniai), din capitala Kiev și din orașele estice Harkov și Sumî, precum și din Mariupol, a anunțat Ministerul rus al Apărării.
Toate cele șase culoare umanitare duc însă în Rusia sau Belarus, cu mențiunea că doar două din ele permit ajungerea în alte orașe ucrianene, însă evacuarea este strict supravegheată de ruși.
Armata rusă va efectua „un control obiectiv neîntrerupt al evacuării, inclusiv cu ajutorul dronelor”, a anunțat Rusia. În replică, un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a numit propunerea de evacuare „complet imorală”, declarând că Rusia încearcă „să folosească suferința oamenilor pentru a crea o imagine de televiziune”.
„Coridoare umanitare. Rusia a zădărnicit deja deschiderea lor de două ori, bombardând rutele. Și acum rușii spun că sunt pregătiți să deschidă coridoarele, dar în direcția Federației Ruse. Adică vor ca cetățenii noștri să meargă pe teritoriul Federației Ruse. Absurd, cinic, inacceptabil”, a subliniat ministrul de resort și vicepremier Irina Vereșciuk, potrivit Unian.net.
Aceasta a cerut întregii lumi să facă presiuni asupra Rusiei: „Doar mesaje oficiale ale autorităților ucrainene! Numai ele stau la baza lucrărilor coridoarelor umanitare de pe teritoriul ucrainean".
Astfel că civilii din Harkov ajung în Rusia, cei din Kiev în Belarus, și doar cei din Mariupol și Sumi au două opțiuni, spre alte orașe ucrainene și spre Rusia. Doar din aceste două orașe mici, rutele de evacuare duc și spre alte orașe din Ucraina.
Mariupol: Traseul 1 - Novoazovsk, Taganrog, Rostov-pe Don (Rusia), apoi pe calea aerului, rutier sau feroviar către o destinație aleasă sau un loc de deținere temporar;
Traseul 2 - Portivske, Mangush, Republica, Rosivka, Bilmak, Polohi, Orehiv, Zaporizhzhya (Ucraina);
Harkov: Nekhoteyevka, Belgorod (Rusia), apoi pe calea aerului, rutier sau feroviar;
Sumi: Traseul 1 - Sudzha, Belgorod apoi cu orice transport; Traseul 2 - Sumy, Golubivka, Romny, Lokhvitsya, Lubny, Poltava (Ucraina);
Kiev: Hostomel, Rakivka, Sosnovka, Ivankiv, Orane, Cernobîl, Gden\", Gomel (Belarus), apoi cu avionul în Rusia, potrivit BBC.