MENIU

Oierii sibieni ameninţă că vor da în judecată Autoritatea Sanitar-Veterinară

Foto: RTV

Oierii sibieni sunt nemulţumiţi de prevederile ordinului care îi obligă să ambaleze brânza pe care o comercializează, dar şi să devină persoane fizice autorizate.

Aceştia ameninţă că vor da în judecată pe motiv că ordinul e neconstituţional. Inspectorii sanitar-veterinari sunt deja cu ochii pe comercianţii de produse lactate şi au dat chiar şi câteva avertismente pentru nerespectarea noilor norme.

Inspectorii sanitar-veterniari i-au controlat pe comercianţii de produse lactate din piaţa Cibin. Aceştia au verificat dacă producătorii deţin toate actele pentru comercializarea brânzei, dar şi dacă aceasta este ambalată şi etichetată potrivit noilor norme prevăzute în ordinul 111. Inspectorii au dat câteva avertismente pentru cei care nu aveau actele de înregistrare.

Sindicatul Naţional al Crescătorilor de Ovine a reuşit iniţial să obţină o amânare cu două luni a datei de punere în aplicare a ordinului. Autoritatea Sanitar-Veterinară nu a mai ţinut cont însă de această amânare şi în prezent ia în considerare noile prevederi intrate în vigoare la data stabilită, 1 februarie. Oierii consideră acest ordin neconstituţional şi aplicat abuziv.

"Acest ordin 111 nefiind constituţional ne îngrădeşte anumite drepturi cu care nu putem fi de acord, chiar şi reglementările Uniunii Europene spun că trebuie să fim consultaţi. Săptămâna aceasta vom depune acte pentru a-l contesta în instanţă, iar de săptămâna viitoare vom trece la acţiuni de protest", a declarat Marcel Andrei, preşedinte Asociaţia Crescătorilor de Ovine.

Oierii din toată ţara sunt hotărâţi să picheteze sediul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare.